103 centi hó hullott az USA-ban

Az Egyesült Államok keleti nagyvárosait hatalmas havazás érte el, több államban is szükségállapotot rendeltek el.

Ítéletidő Amerikában

Friss (vasárnap délelőtt) - 103 centis hó esett Nyugat-Virginiában: A nyugat-virginiai Berkeley megyében található Shepherdstownban 103 centis havat mértek, de Maryland állam egyes részein is 86 cm hó eshetett. A BBC beszámolója szerint New Yorkban 1869 óta ez volt a második legnagyobb havazás, a Central Parkban 26,8 inch (kb. 68 cm) hó esett, ennél csak 2006 februárjában hullott kicsivel több (26,9 inch). A városban szombat este felfüggesztették a közlekedést, lezárták a hidakat. Elsősorban csak a hó eltakarításán és mentésben résztvevő járműveket engednek az utakra, másokat akár őrizetbe is vehetnek, ha a tilás ellenére mégis autóba ülnek.

Hatalmas havazás lepte be a new yorki Central Parkot (kép forrása: Index)

Friss (szombat este) - Akár 1 méter hó is eshet: A legfrissebb információk szerint a hóvihar erősebben, illetve több csapadékkal érte el New Yorkot és térségét. A CNN legfrissebb beszámolója alapján a helyi meteorológusok szerint akár több, mint 75 cm hó is hullhat a keleti part legmagyobb metropoliszában, Marylandben és Nyugat Virginiában pedig akár 1 méternél is több hó hullhat a hétvége végéig.

Megbénítja a hóvihar a keleti part nagyvárosait (kép forrása: Alex Wong - CNN)

Igaz, a java még hátra van, de az USA keleti partján már elkezdődött a havazás, mely mintegy 85 millió embert érint a térségben. A Jónás névre keresztelt vihar miatt a délkeleti régióban már 130 ezernél is több háztartás van áram nélkül. A legfrissebb számítások szerint New Yorkban a korábban előrejelzett 20 cm helyett akár 40 cm-t meghaladó hó is hullhat. Sokfelé a viharos szél tovább nehezíti a helyzetet.

A CNN összefoglalója a hóviharról

Georgia, Tennessee, Pennsylvania, Maryland, Kentucky, North Carolina, New Jersey, New York, Virginia és West Virginia kormányzói szükségállapotot rendeltek el, míg Washington DC polgármestere rendkívüli állapotot jelentett be a hóhelyzet miatt.

Így csapott le a vihar az Egyesült Államokban (forrás: NASA)

Az ítéletidőben  rengeteg baleset van az utakon, az elakadt járművek számát is nehéz megbecsülni, közel 10 ezer repülőjáratot töröltek eddig.

Egy kis "ízelítő" Amerikából:

Előzmények

Hatalmas havazás érheti el a hétvégére az USA északkeleti partvidékét. A hóvihar elsősorban Washingtont és Baltimore-t érintheti, de a havazásból várhatóan nem marad ki New York, Philadelphia és Boston sem. A havazás akár rekordokat is dönthet.

Rekord is lehet

GFS modell által számolt várható hómennyiség eloszlása a WeatherBell térképén (a skála értéke inch-ben van megadva, 1 inch = 2,54 cm)

Ryan Maue, egy amerikai PhD meteorológus becslései szerint Washingtonban és Baltimore-ban akár 58-60 cm friss hó is hullhat szombatra, ugyanakkor New Yorkban 20, Philadelphiában pedig 20-25 cm lehet a lehulló hó mennyisége. Egyes számítások szerint azonban az sem kizárt, hogy az Egyesült Államok fővárosában 30 inch, azaz több, mint 76 cm friss hó essen. Washingtonban az eddigi rekord 71 cm, mely 1922. januárjában hullt le 27-e és 29-e között.

Forrás: Accuweather.com, Twitter (Ryan Maue), WeatherBell

Szerző: Berceli Balázs, Nagy-Kurunczi Rita, Cséki Gergő
Megjelent: 2016.01.21 17:35


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben