Rekord alacsony nyomású viharciklon pusztít az USA nyugati partjainál

212 nap aszály után egyhavi eső zúdult le a nyugati partra. A térségben a történelem legerősebb vihara fejlődött ki.

Ciklonbomba alakult ki az USA nyugati partjainál. A száraz idő helyét heves, rendkívüli esőzések, szélvihar vették át. 8-12 méteres hullámok, földcsuszamlások sújtják Kaliforniát, Oregont, Washington államot és Brit Kolumbiát. A 24 órás csapadékrekord is megdőlt Sacramentoban, 138 mm eső esett (korábban 1880-ban dőlt rekord). Nincs híján a térség a rekordoknak, ugyanis október 16-ig bezárólag 212 nap telt el mérhető csapadék nélkül, így a leghosszabb száraz periódust is idén tudhatja magáénak Kalifornia fővárosa. A Blue Canyon 24 óra alatt 265 mm-rel "lett gazdagabb", mely szintén helyi rekord. A magasabban fekvő tájakon havazás volt jellemző, egy nap alatt 30 centi gyűlt össze.

Viharciklonról, vagy ciklonbombáról akkor beszélhetünk, ha a nyomáscsökkenés (a 60. szélességi kör környékén) 24 óra alatt eléri a 24 hPa-t, vagy jelen esetben a 40. szélességi kör tájékán a 18 hPa-t. Vasárnap ez be is következett az egyébként is erős ciklonnál, és így

a valaha volt legerősebb vihar alakult ki a nyugati parton.

A viharciklon erőssége megegyezik egy 4-es kategóriájú hurrikánéval. A nyomás a középpontjában rekord alacsonyra csökkent, a 30. és 50. szélességi körök között

most mértek először 942,5 hPa-t.

A korábbi rekord 943 hPa volt.

Forrás: Twitter/Scott Duncan

A ciklon partot érve némiképp gyengült ugyan, de így is 15 000-en maradtak áram nélkül, és további áramkimaradásokra kell számítani. A vihar fákat dönt ki, utakat rongál meg, a széllökések meghaladják a 130 km/órát, többfelé villámárvíz alakult ki.

Youtube/Vince Nguyen

Az USA középső részén is viharos az időjárás. Vasárnap 15 tornádójelentés érkezett Missouri, Illinois és Kansas államokból. A keleti partra kedd, szerda tájékán várják viharok érkezését.

Borítókép: Műholdfelvétel a viharciklonról - NOAA/CIRA/RAMMB

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2021.10.26 11:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
A Hold árnyékot vet a Földre hétfőn Mexikótól egészen Kanadáig