Rejtélyes objektumot észlelt a kínai holdjáró

A horizonton szembetűnően kiemelkedő, kocka alakú képződményt fedeztek fel.

Közel három éve, 2019. január 3-án landolt a Holdon a kínai Yutu 2. Miközben a holdjáró áthaladt a Hold túlsó oldalán található von Kármán kráteren, az egyik kamerája

a horizonton jól kivehető, kocka alakú objektumot rögzített.

Ennek eredete egyelőre ismeretlen, de feltételezik, hogy egy nagy szikla, amely egy nagyobb erejű, ősi becsapódással került a Hold felszínére. 

A "mystery hut" a Hold felszínén (forrás: CNSA)

Az egyelőre ismeretlen objektumot ("mystery hut") a küldetés 36. holdi napján, november végén fedezte fel a holdjáró, ami akkor tőle 80 méterre északra helyezkedett el. A rover nagy valószínűséggel célba veszi a szokatlan formájú képződményt, hogy felderítse. A Hold regolitos felszínén, a krátereket megkerülve nagyjából két-három hónapba (két-három holdi napba) telik majd, hogy elérje.

A Yutu 2 rover és a Chang'e 4 leszálló egység volt az első ember alkotta űreszköz, ami sikeresen landolt a Hold túlsó oldalán. A Chang'e 1 és 2 küldetések keringő jellegűek voltak, a Chang'e 3 a Hold földközeli oldalán landolt az első Yutu roverrel. A Chang'e 4, ahogy a neve is sugallja, Kína negyedik holdküldetése és a második, amely rovert szállított a Holdra. Egy évvel ezelőtt pedig elindult a Chang'e 5 űrszonda, ami két kilogramm holdmintával tért vissza.

Forrás: Kínai Nemzeti Űrügynökség (www.cnsa.gov.cn), Space.com

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2021.12.07 15:01


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
F1 2024: Az időjárás is beleszólhat a Kínai Nagydíj hétvégéjébe
Bolygók, Hold és üstökös állt együtt színpadra