Rátört a nagy hideg Európára

Európa nagy részét elárasztotta a szibériai eredetű hideg levegő, szokatlanul fagyos időt hozva február végére.

Nemcsak hazánkban, Európa nagy részén is szokatlanul hideg idő tombol az északkelet felől érkező szibériai eredetű légtömegnek köszönhetően.

Kedd reggel mért hőmérsékleti értékek Európában (Forrás: Meteociel)

-30 foknál is hidegebb volt Ausztriában

Rekordhideget mértek Ausztriában, a tiroli Brunnenkogelen: keddre virradó éjszaka mínusz 31,9 fokot mutatott a hőmérő - jelentette az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Központ (ZAMG). Még lakott területeken is előfordult mínusz 25 fok körüli hőmérséklet, a fővárosban pedig közel mínusz 16 fokos hideget mértek. 

Lengyelországban is nagyon hideg van: hétfőre virradó éjszaka helyenként mínusz 22 fokot is mértek. 

Havazás, hideg és hófúvás Romániában

Románia 28 déli, keleti és központi megyéjében csütörtökig narancssárga fagyriadó van érvényben: éjszakánként a hőmérséklet a legtöbb helyen mínusz 20 Celsius-fok közelébe vagy alá süllyed, de a nappali csúcshőmérséklet sem emelkedik mínusz 8 fok fölé. A hófúvás miatt az ország déli és keleti részén autópályákat zártak le, helyenként 50 méter alá csökkent a látótávolság. A Román Állami Vasúttársaság számos járatot törölt, több megyében szünetel a tanítás.

Mint ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Rómát is belepte a hó, de Olaszország más részein is havazott. A nápolyi piacon tréfából egy euróért árulják az előre megformázott hógolyókat.

Sűrű havazás Riminiben (Kép: Lorenzo Piccinini/Several Weather Europe)

Szlovéniában az egész országban fagypont alatti a hőmérséklet: a leghidegebb a Júliai-Alpokban, Kredarican volt, mínusz 27 fok. A tengermelléken a legalacsonyabb hőfokot, mínusz 7 fokot, Portorozban mutatta a hőmérő, Mariborban mínusz 11, Ljubljanában mínusz 9, Muraszombatban mínusz 12 fokot mértek. A havazás és az erős széllökések miatt több helyen leállították a forgalmat az országban.

Horvátországban a hófúvások miatt leállították az ország belsejéből Dalmácia felé irányuló kamionforgalmat, illetve a tengerparti térség egyes útjait a viharos erejű szél miatt a személygépkocsik számára is lezárták. A legtöbb hó, 230 centiméter, hétfőre virradóra a Velebit Nemzeti Parkban esett, a Plitvicei-tavakat reggelre 118, a Zágráb melletti Medvednica-hegységet pedig 100 centiméteres új hótakaró fedte.

Nagy-Britanniában is fennakadásokat okoz a szokatlan hideg és a havazás.

Borítókép: Meteo Pomorze (Gdynia, Lengyelország)

Forrás: MTI

Szerző: Időkép
Megjelent: 2018.02.27 14:11


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Még egy fagyos reggel