Radar tesztnap

Április 11-én nyilvánosan teszteltük a hónap elején bejelentett radarunkat.

Előzmény: 2010. április 1-én Budapest-Nagytétényen került beüzemelésre a Meteopress-Időkép együttműködéseként telepített időjárási radar.

Miért volt kint a főoldalon a radar?

Vasárnapra szórványosan - így a fővárosi radar hatósugarába is - záporok, zivatarok lehetséges előfordulását valószínűsítették a modellek. Úgy gondoltuk, hogy ez a nap remek alkalom a radar képességeinek közös tanulmányozására.

Milyen gyakran frissül?

10 perc.

De jó! És akkor hamarosan mindig kint lesz?

Nem. Úgy tervezzük, hogy a saját radarképet nagyobb viharok esetén tesszük hozzáférhetővé. A radar lelkét adó ún. magnetron élettartama is véges, cseréje igen költséges, így elsőkörben csak események idején tervezzük bekapcsolni. Másfelől a radar programja még fejlesztés alatt áll (lásd alább), így a folyamatos, élő működés nem biztosítható.

Miért nem egyezik ez a radarkép az OMSZ radarképével?

A két eszköz más frekvencián dolgozik. Míg a miénk 9,41 GHz-en, az Országos Meteorológiai Szolgálaté 5 GHz-en pásztázza a felhőket. Mindkét sávnak van előnye és hátránya, míg a 9,41 GHz-es részletesebb képet ad, viszont nagyobb csillapítású és emiatt kisebb hatósugarú, addig például az 5 Ghz-es jelben a WiFi hotspotok is okozhatnak interferenciát.

Miért vörösödik be minden, a kör közepe felé tartó zápor?

A visszaverődő jelek a távolság hatványa szerint csillapodnak, ezek finomhangolását az utófeldolgozás során kell elvégeznünk. Ez a fejlesztés folyamatosan zajlik, többek közt ennek kitapasztalására kezdeményeztük e tesztnapot is.

De hisz ez csak Budapest környéke!

A radar hatósugara 64 tengeri mérföld, vagyis 119 kilométer, ellátni vele Győrig, a Balatonig és a Tiszáig is. Ennél nagyobb hatósugarú eszközzel nincs értelme dolgozni, 119 kilométernél a Föld elhajlása miatt már csak a felszín felett 970 méterrel lévő objektumok láthatóak. A megoldás több radar hálózatba kötése. A terveinkről a korábbi cikkben írtunk.

Láthatom ennél is nagyobban?

Egyelőre a jelenlegi változat a publikusan elérhető legnagyobb felbontás. Az 55 kilométeres kép 470 pixelen fog át 110 kilométert, ez 235 méter/pixeles felbontást jelent, míg az OMSZ nyilvános radarképe durván 1900 méter/pixeles felbontású. A különbség nyolcszoros.

Lesz animáció is?

Természetesen lesz, de előbb a radar finomhangolását kell elvégezni.

Április folyamán újabb nyilvános teszttel jelenetkezünk majd!

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2010.04.11 13:00


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Némán jöttek a záporok
Kiterjedt zivatarrendszer súrolta a délnyugati határt
Bemutatták a harmadik generációs meteorológiai műhold képeit