Radar Szolnokon

Ígéretünkhöz híven a budapesti radar beüzemelését követően tovább bővítettük hálózatunkat, második lokátorunk Szolnokon kerül felállításra.

Mint arról már nyár végén is írtunk, az Időkép stratégiai együtműködést alakított ki a Zrínyi Mikós Nemzetvédelmi Egyetem szolnoki bázisán lévő Repülésmeteorológiai Laboratóriumával, közös kutatás-fejlesztés és kölcsönösen előnyös időjárási adatgyűjtés céljából.

Örömmel jelentjük be, hogy az együttműködés egyik legfontosabb alappillére, a Budapest (lásd jobbra) után Szolnokra tervezett, közös üzemeltetésű, meteorológiai lokátor egy lépéssel közelebb jutott a megvalósításhoz. Az Időkép immár második, az Alföldet és a Tiszántúlt, valamint az Északi-középhegységet lefedni képes radarja (lásd alább) év végén kapta meg valamennyi, a működéshez szükséges hatósági engedélyt, és telepítése már meg is kezdődött.

Ha az időjárás engedi, az első tavaszi zivatarokat már ennek segítségével is nyomon követhetjük a keleti országrészben, s kedvező földrajzi elhelyezkedése miatt Budapest és az agglomeráció nagy része is kétszeres fedésbe került (így jóval részletgazdagabb, árnyaltabb és strukturáltabb képet kaphatunk a két hatósugár közös metszetében).

A radar egyébként önmagában is több, mint 100 000 km2-t „lát be”, amelybe beletartoznak Szlovákia, Erdély és Szerbia határmenti területei is. A legnagyobb felbontásnál (150 méter/pixel) természetesen a Szolnokon lévő katonai repülőtér, az Alföld középső része és a Tisza-tó üdülőkörzete is elérhető; míg a távolabbi pontoknál (Zemplén, Nyíregyháza, Debrecen, Békéscsaba, Szeged, Baranya és Tolna megye, valamint Budapest) kb. 300 méter/pixeles pontosság érhető el, folyamatos üzemben akár 1 perces, valós idejű frissítés mellett.

Természetesen ez a radarunk sem működik majd folymatos, 24 órás üzemben; korlátozott élettartamú, és rendkívül drága ún. magnetron egysége miatt csak eseménydús időszakokban kapcsoljuk majd be, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Repülésmeteorológiai Laboratóriumával egyeztetve.

Az együttműködés kialakításában ismételten szeretnénk köszönetet mondani a projektet végig támogató, és annak megvalósulását minden lehetséges módon segítő dr. Palik Mátyás alezredes, tanszékvezető úr és dr. Bottyán Zsolt százados, a Repülésmeteorológiai Laboratórium vezetőjének munkáját.

Amint a már a helyszínen lévő radar telepítése befejeződik, a legelső képeket és videókat természetesen azonnal megosztjuk érdeklődő nézőinkkel, illetve igyekszünk majd minél gyakrabban nyilvánosságra is hozni majd a kompozitokat.

További fejlesztések a 7 éves az Időkép című cikkünkben »

Szerző: Időkép
Megjelent: 2011.01.24 23:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 éves az Időkép
Mik történtek még 2004-ben, amikor az Időkép elindult?
Némán jöttek a záporok