3. radar: Keszthely

A Hotel Helikon Szálló tetején, 50 méterrel a Balaton felett pásztázza az eget az Időkép harmadik radarja. Már az ország területének 95%-át látjuk élőben.

Alig egy héttel a szolnoki radarunk bejelentését követően felfedjük dunántúli radarunk helyszínét - hétfőn délután felszereltük és sikeresen teszteltük a Balaton nyugati partján, a Keszthelyi-öböl peremén elhelyezett harmadik meteorológiai lokátorunkat.

A helyszínt a Hotel Helikon Sport- és Wellness Szállónak köszönhetjük, ahol a radar mellé telepített másodperces szélmérő, időjárás-állomás és persze webkamera segítségével élőben kövehetjük legnagyobb tavunk nyugati medencéjének minden rezdülését.

Az Időkép-Meteopress, illetve közös leányvállalatunk, a MeteoSense együttműködésnek köszönetően a keszthelyi radarral együtt így már 3 időjárási radar üzemel az Időkép égisze alatt, mellyel stábunk Magyarország területének 95%-án HD minőségben, percenkénti felbontással képes követni a zivatarok mozgását.

A már majdnem teljes hazai fedettség mellett fontos, hogy a két új radarral immár nemcsak a teljes Dunántúlt, de Horvátország és Szlovénia határhoz közeli részeit, Ausztria keleti felét, Szlovákia déli területeitis látjuk, sőt, Szerbia és Románia egyes, hozzánk közeli részein is érzékeljük a kialakulóban lévő, vagy éppen felénk haladó viharokat - Magyarország középső harmada (beleértve a fővárost és az agglomerációt is), pedig immár háromszoros fedésbe került.

Balra fent: az első keszthelyi radarképen jól kirajzolódik a Balaton interferencia-vonala (Keszthely, hétfő 17:41)

Mi van még hátra?

Ahogy egy héttel ezelőtti írásunkban is jeleztük, a beüzemelés jelenleg tesztelési fázisban tart, vagyis a radarok fizikailag működnek és érzékelik is a kialakult csapadékgócokat. Az elmúlt héten jelentős előrelépést értünk el a feldolgozó program fejlesztésében is, egyelőre háttérkép nélkül, de már elkészült az első Budapest-Szolnok kompozit kép, melyet értelemszerűen hamarosan a keszthelyivel is kiegészítünk. Ha minden jól alakul, akkor a kedd késő délutáni órákban várható hidegfronttal érkező záporokat, zivatarokat már összevont radarhálózatunkkal tudjuk majd figyelni.

Mikor lesz látható a radarkép?

Korábbi ígéreteinknek megfelelően még ha a nap 24 órájában nem is, de egy-egy eseménydús helyzetben -ha arra technikailag lehetőség adódik - igyekszünk majd közzétenni majd az Időképen az 5 percenként frissített kompozit radarképet.

A radar beüzemelésében nyújtott segítségükért külön köszönetet szeretnénk mondani a Hotel Helikon vezetőségének és munkatársainak; Fazekas József Györgynek, Kadlicsek Andrásnak, Török Tamásnak és Nagy Jenőnek.

Köszönjük!
Az Időkép Csapata
2011. április 11.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2011.04.11 23:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 éves az Időkép
Mik történtek még 2004-ben, amikor az Időkép elindult?
Némán jöttek a záporok