Pusztító hurrikán közelít Florida felé

Három államban is figyelmeztetés van érvényben a folyamatosan erősödő Michael hurrikán miatt, mely a napokban éri el az USA partjait.

A jelenleg 1-es kategóriájú hurrikán közel 150 km/órás széllel vette célba a Mexikói-öböl irányából az USA délkeleti államait. Michael várhatóan kedd éjjel, szerdán hajnalban éri el a floridai partokat. A helyi szervezetek előrejelzése szerint a 3-as esetleg a 4-es erősséget is eléri majd. 200 km/órás szelet, özönvízszerű esőzést várnak. A hurrikán útvonala mentén, egyes tájakon rövid időn belül 300 mm csapadék is leeshet.

Kuba nyugati része már túl van a pusztításon. Itt szintén 200-300 mm csapadékot, villámárvizeket okozott a monstrum, majd hétfő estére orkán erejű széllel hagyta el a szigetet.

Menekülésre szólítják fel a lakosokat

Rick Scott floridai kormányzó veszélyeztetett területté nyilvánította Florida 35 megyéjét, kezdve a Panhandle-öböltől egészen a Tampa-öbölig. Aktiválta a Floridai Nemzeti Gárda több száz tagját, és ideiglenesen beszüntette az úthasználati díjakat, hogy a táj elhagyására ösztönözze a partok közelében fekvő területek lakosait.

Kay Ivey, Alabama kormányzója szintén vészhelyzetet rendelt el az egész államban. Itt áramkimaradásra és egyéb fennakadásokra is készülhetnek a helyiek - nyilatkozta a kormányfő.

Műholdkép a viharról (NASA)

A hurrikán várható útvonaláról közzétett előrejelzések:

Forrás: ECMWF

Michael várható érkezése és szélerőssége a legrissebb előrejelzések szerint:

Forrás: NOAA

Műholdkép: NOAA

Borítókép: NASA

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2018.10.09 12:35


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hétfőn még nyár, kedden már tél volt az osztrák Alpokban
Teljes napfogyatkozást lehetett látni hétfőn Észak-Amerikában
New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld