Piros riasztás is lehet délután

Péntek délután várhatóan heves zivatarok érik el az országot, 100 km/h feletti széllökéseket, és akár 3-4 centis jeget hozhatnak.

A 40,2 fokos rekordmeleg után több hullámban érkezik az lehűlés az országba.

Péntek hajnalban a front várhatóan az északnyugati országrészbe megérkezik és ott hullámot vet (megtorpan). A reggeli és délelőtti órákban elsősorban a Duna vonalában alakulhatnak ki zivatarok, ezek azonban még kevésbé lesznek hevesek a délutáni eseményekhez képest.

Délután aztán továbbindul az addig veszteglő front és heves zivatarok kialakulására alkalmas légköri állapotra készülhetünk.

"A délutáni, esti órákban akár magasabb fokú (piros) riasztás is érvénybe léphet az események függvényében."

- írja az Országos Meteorlógiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében.

A helyenként száraz levegőre érkező zivatarrendszerben heves légzuhatagok alakulhatnak ki akár 100 km/h-s, vagy akár azt is meghaladó széllökésekkel. Az igen labilis légkör a nagy méretű jégszemek fejlődését segíti, helyenként akár 3-4 cm-es jég is hullhat. Felhőszakadásra is ugyancsak készülhetünk, rövid idő alatt akár 50 mm csapadék is hullhat.

A heves időjárási események centruma a délután középső országrész lesz, majd estére fokozatosan kelet-északkelet felé helyeződik át, melyről természetesen most is élőben beszámolunk. Várjuk fotóikat Képtárunkba!

/Címlapi kép: fotoszabi, köszönjük!/

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2021.07.09 0:23


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Előbb északkeletre, majd a Dunántúlra hoz zivatarokat a holnapi front
Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok
Viharokkal érkezik a keddi hidegfront