Piros hóriasztás

Szombaton délnyugaton akár újabb 20-25 cm hó hullhat.

Élő közvetítésünket itt olvashatja »

A legmagasabb, azaz harmadfokú hóriasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a szombati napra Nyugat- és Dél-Dunántúl, valamint a Dél-Alföld régiókra. A térségben helyenként akár 20-25 cm friss hó is hullhat éjfélig. Másodfokú riasztás érvényes a Közép-Dunántúli és Közép-Magyarország régiókra (10-15 cm), az ország többi területe elsőfokú riasztás alá esik. Eleinte még vegyes halmazállapotú csapadék is hullhat.

De hogy mi is okozza az újabb nagy mennyiségű csapadékot?

Ismét összetett a rendszer, északkelet felől ugyanis hideg, sarkvidéki eredetű levegő áramlik hazánk fölé, míg dél felől egy mediterrán ciklon mozog, mely hatására dél-délnyugat felől egyre többfelé számíthatunk majd csapadékra.

Milyen veszélyeket hordozhat magában a szombati nap?

1. A már említett nagy mennyiségű hó ellapátolása már önmagában is kihívást jelent, de emellett a Dunántúlon, illetve a középső országrészben megerősödő keleti-északkeleti légmozgás többfelé hordhatja majd a havat, hóakadályokat és hófúvásokat okozva ezzel. Így a csúszós utak mellett rossz látási viszonyokra, készülhetünk. A szél emellet csökkentheti a járművek menetstabilitását is!

2. Az északkeleti országrész kivételével, de főleg a Dunántúlon Balatontól délre eső területein, illetve a középső megyéinkben átmenetileg ónos eső,  ónos szitálás is hullhat. Ez a túlhűlt vízcseppekből álló csapadék a talajra, tereptárgyakra, testekre érkezve azonnal megfagy, jégbevonatot képez, így a közlekedők életét egy pillanat alá rémálommá változtathatja. Közlekedjünk óvatosan, megfontoltan!

3. Eleinte hidegfronti, majd kettős fronthatásra készülhetünk, az átlagosnál nyugtalanabbak, ingerlékenyebbek, álmatlanabbak lehetünk, csökkenhet a koncentráló képességünk.

Következmények

Az utakon feltehetőleg több felé fog gondokat okozni az újabb havazás, a vonat- és buszközlekedésben is késésekre, kisebb fennakadásokra készülhetünk. Bízzunk benne, hogy a nagy mennyiségű hó, valamint a helyenként hulló ónos eső súlya nem fog felsővezeték-szakadást okozni!

A havat senki se felejtse el ellapátolni a saját ingatlanja elől, gondoljunk idősebb embertársainkra! Közlekedjünk nagyon óvatosan!

Az eseményeket természetesen ezalkalommal is élőben közvetítjük majd, figyeljék Percről Percre rovatunkat!

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2010.02.05 15:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Kifehéredett a Kékes az est leple alatt