Perzselő hőség az Ibériai-félszigeten: 46 fokot mértek Portugáliában

Portugáliában 46,3, Spanyolországban 45,6 fokig emelkedett a hőmérséklet szerdán.

Perzselő hőség sújtja az Ibériai-félszigetet ezekben a napokban. Portugáliában és Spanyolországban szerdán többfelé emelkedett 40 fok fölé a hőmérséklet.

Portugáliában nyolc régióban van érvényben piros figyelmeztetés a hőségre. Szerdán

Lousã városában mérték a legmelegebbet, ahol 46,3 fokot mutatott a hőmérő,

ezenkívül pedig további öt mérőponton emelkedett 45 fok fölé a hőmérséklet. Az országban összesen 28 állomáson dőlt meg a júliusi maximum-hőmérséklet rekordja, az abszolút melegrekord azonban nem volt veszélyben. 2003 augusztusában ugyanis 47,4 fokot mértek Amareleja-ban.

Spanyolország is 40 fokos hőség tombolt, ahol szerdán majdnem 50 állomáson érte el a 40 fokot a hőmérséklet. A legmelegebbet a Sevilla közelében található Almonte-ban mérték, ahol 45,6 fok volt maximum.

Szerdai maximumok az Ibériai-félszigeten. Forrás: Meteociel.fr

Az újabb hőhullámért egy Atlanti-óceán felett örvénylő, a spanyolok által Dana névre keresztelt ciklon a felelős, melynek előoldalán dél felől nagy mennyiségű forró, szubtrópusi levegő éri el Délnyugat-Európát.

Ennek a ciklon a mozgása határozza meg majd a hétvégén és a jövő hét elején a Nyugat-Európát sújtó hőhullám erősségét. A jelenlegi számítások szerint a ciklon észak, északkelet felé mozdul el a hétvége során, ami tovább erősíti a délies áramlást, így várhatóan Franciaországot és Brit-szigeteket is elárasztja a forró légtömeg a jövő hét első napjaiban.

Borítókép: Gyula45

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.07.14 15:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viharokkal érkezik a keddi hidegfront
Egész Közép-Európában nálunk van a legmelegebb
Állati melegen indult a hét