Megjöttek a Perseidák

Szent Lőrinc könnyei várhatóan ma este, éjjel lesznek a leglátványosabbak. Irány az éjszaka!

Az alábbi 3 perces animáció a 11/12-én éjjel a HUMOB kamera által  detektált 180 meteor hullását mutatja be valós időben, de persze a hullások közötti meteormentes időszakok mellőzésével - külön köszönet érte Tepliczky Istvánnak!

Már az időszámítás kezdete óta az augusztusi éjszakák egyik legnagyobb látványossága az átlagosnál sűrűbb meteorhullás. Ez több meteorrajnak is köszönhető, de leginkább a Perseidáknak.

Jobbra Rippel Erik hétfő esti fotója, köszönjük!

A raj aktivitása már július elején elkezdődött, és egészen augusztus 24-éig tart, de a legaktívabb időszak augusztus első felében van! Az idei maximum 12-én hétfőn, a kora esti órákra várható, de egyes előrejelzések szerint pár órával később, kedd hajnali 3 óra környékén.

Németh István hétfő éjjeli meteorhullásról összeállított time-lapse videója alább látható, köszönjük a felvételt!

Szerencsére az első negyed előtt álló hold csak minimálisan fog zavarni a délnyugati égen, 32%-os lesz, és nem sokkal este 10 után le is nyugszik. Így az éjszaka nagy részében, sötét égen gyönyörködhetünk a meteorhullásban. A meteorok a Perseus csillagkép irányából lépnek a föld légkörébe, innen kapta a raj is a nevét. Valójában a Perseidák radiáns pontja a Perzeus és a Zsiráf csillagkép között található.

Illusztráció: Bakos Liza

A rajra jellemző, hogy sok fényes tűzgömböt is produkál. Ezekből már jó néhányat lehetett az elmúlt hetekben is látni.

Fotó: Bakos Liza

Az idei maximum pontos ideje is eléggé bizonytalan, de az aktivitás erőssége még bizonytalanabb. A Perseidáknak 1992-ben és 93-ban volt erősebb kitörése, mivel akkor járt Nap közelben a meteorrajt létrehozó ”Swift-Tuttle üstökös” A maximum idején a raj átlagosan 60 és 100 közötti meteort produkál óránként. Az elmúlt években ez eléggé ingadozott: 2009-ben 175, 2010-ben 91, 2011-ben 58, 2012-ben 122 volt az óránkénti átlag. 2008-ban az előre jelzett maximum után egy nappal produkált nem várt látványos meteorzáport a raj.

Fotó: Jónás Károly

Akik megtehetik, éljék át ezt a csodálatos élményt, keressenek a városon kívül egy sötét-nyugodt helyet, helyezkedjenek el kényelmesen tekintsenek fel az égre, és csodálják az égbolton megjelenő, majd elégő porszemcséket.

A nagy meteorhullás Tepliczky István jóvoltából az alábbi linken élőben is nyomon követhető: www.galileowebcast.hu

További információk a Tűzgömbök Világa Blogon!

Bakos Liza & Jónás Károly

Szerző: Bakos Liza, Jónás Károly
Megjelent: 2013.08.11 0:57


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Az év első nagyobb csillaghullása jön
Észlelőink is rózsaszínben látták a világot - fotókon a péntek esti sarki fény