Peremfelhővel, cseresznye nagyságú jéggel vonultak a zivatarok

Nem tréfált a légkör április elsején. Félelmetes peremfelhő, cseresznye nagyságú jégesővel vonult át a zivatarrendszer keleten.

Április elseje van és zivataroktól volt hangos a keleti országrész. Ez akár tréfa is lehetne, de a légkör ezúttal tényleg nem viccelt. A felettünk örvénylő mediterrán ciklon hidegfrontjának előoldalán látványos, nyarat idéző zivatarvonal állt össze a kora délutáni órákban.

Kora délutáni radarkép

A zivatarokat felhőszakadásszerű eső, intenzív villámtevékenység, jégeső kísérte. A jégszemek borsó és cseresznye nagyságúak voltak, és nem egy helyen kiadós mennyiség gyűlt össze belőlük a felszínen. Beszámolók szerint Debrecen környékén négy zivatar hullám is átvonult és mind a négyhez társult jégeső is.

 

Pdaniel2000 fotója Földesről

Balage84 fotója Nagymacsról

Csjschssv fotója Debrecenből

Márton József fotója Fehérgyarmatról

A zivatarrendszer élén félelmetes peremfelhő alakult ki, melyről Nyíracsádról érkezett látványos fotó.

Czapi1 fotója Nyíracsádról

Kittikas16 fotója Hermánszegről

Délután az első hullám mögött, a frontvonal mentén egy kisebb zivatarlánc is összeállt, ami jelenleg is kelet felé halad. Látványban itt sincs hiány.

Webkamera: Balmazújváros (Jakab Zoltán)

Igaz április nem a legzivatarosabb hónapok közé sorolható ezúttal azonban minden összeállt ahhoz, hogy komolyabb zivatarok alakuljanak ki. A mediterrán ciklon előoldalán még kifejezetten meleg levegő áramlott  be délnyugat felől a keleti országrészbe, ami elősegítette a légkör labilizálódását.

Közel 20 fokos hőmérsékleti kontraszt alakult ki

A hidegfront előtti összeáramlási zóna is rátett egy lapáttal elősegíteve a zivatarok kialakulását és vonalba szerveződését.

Köszönjük a fotókat, videókat!

Borítókép: Czapi1, Pdaniel2000

 

 

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.04.01 16:42


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Végre kiadós csapadék enyhíthet a szárazságon
Gyönyörű májusi idővel indul a hét, az esőre még várni kell
Több, mint 10 fokos kontrasztot okozott a front észak és dél között