Peremfelhő-parádé volt délkeleten

Elképesztő felvételeket küldtetek, amiket ezúton is nagyon köszönünk. Beszéljenek a fotók!

Ahogyan már tegnap is beszámoltunk róla, vasárnap virradóra rózsaszínben pompázó peremfelhővel vonult be hazánk fölé a front, de a nap további része sem telt unalmasan. Sok helyen, több hullámban is jégesővel érkeztek a viharok, északkeleten egész hűvös volt délután a csapadékos területeken, volt, ahol mindössze 15 fokot mutattak a hőmérők.

Igaz, hogy már több cikket is írtunk az eseményekről, de annyi csodálatos felvétel érkezett tőletek, hogy szeretnénk még egy kicsit visszatekinteni.

A délkeleti határszélről, Mezőkovácsházáról kaptuk például az alábbi videót, amely A függetlenség napja című filmet juttata eszünkbe. A felvétel érdekessége, hogy nincsen felgyorsítva, tényleg ilyen gyorsan zajlottak az események:

Nagy Gábor felvétele

Mezőhegyesre érve | Fotó: Gandalf0087

Vészjósló fellegek - szintén Mezőhegyesről | Fotó: Szász Márk

Jelentős csapadék nagyságrendileg a Tótkomlós - Gyöngyös vonaltól keletre esett, a legtöbb Békéscsaba térségében, itt néhol a 20 mm-t is átlépte, de északkeleten, valamint a Bükk és a Mátra lábánál sem volt hiány az esőből.

Igen nagy volt a napi hőingás is, hajnalban a nógrádi Etesen 6,9 fokot mértünk, míg napközben a déli területeken 28-29 fokot is mutatott a hőmérő: nem győzzük hangsúlyozni, hogy reggel rétegesen öltözködjünk, hiszen könnyedén megfázhatunk.

Panorámakép Békéscsabáról | Fotó: Vivoca17

De ne csak a számokról legyen szó, jöjjenek a szebbnél szebb fotók a viharokról, peremfelhőkről! Az egyik legszebb látványt az a peremfelhős zivatar nyújtotta, ami Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyén vonult végig, Arnótról például így festett:

Vészjósló fellegek | Fotó: Papczun Balázs

A Makói járásban fekvő Pitvaroson hihetetlen peremfelhős vihart fotózott észlelőnk, látszik a csapadéksávon, hogy jég is volt benne jócskán:

 Fotó: Mgabcsi

Úgyszintén délkeletről, Nagykamarásról is lélegzetelállító felvételeket kaptunk:

 Fotó: Ricsi1999

Picit távolabbról, de szintén Nagykamarásról | Fotó: Dina

Nagyjából 25 km-re nyugatra, Kaszapernél is hasonló volt a látvány:

Igazi csemege a viharvadászoknak | Fotó: Diddeee

Nem messze a délkeleti határunktól, Aradon igazi armageddon felhőt lehetett látni, a helyiek valószínűleg igencsak meglepődtek, amikor felnéztek az égre:

Ez mindent elsöpört | Fotó: Zolifdr

Aradtól kissé nyugatra, a szintén romániai Pécskán is szenzációs volt a peremfelhő, mintha megérkezett volna a világvége:

Na, ez tényleg nem semmi | Fotó: Gacsila

A romániai Biharban még egy tornádó is kialakult a vasárnapi nap folyamán.

Borítókép: Rics1999

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.09.04 11:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A vasárnapi varázslatos naplemente visszatért
Deja vu Budapesten: hétfőn is átsöpört a vihar
Átléptük a 30 fokot pünkösdhétfőn