Péntekig tavasz, hétvégén hó?

Még 1 napig élvezhetjük az enyhe időt, szombaton viszont hidegfront hoz markáns lehűlést. Akár hó, havas eső is jöhet.

Hétvégére markáns lehűlés körvonalazódik, észak-északnyugat felől hideg légtömegek ömlenek majd be hazánk fölé, mely véget vet a héten tapasztalható tavaszias időjárásnak.

Az enyhe napokat péntekig élvezhetjük,

igaz, közben csütörtökön már több felhő lesz felettünk és sok helyen lesz szükség az esernyőkre is: délután a Dunántúlon, majd keletebbre is egyre többfelé lehet zápor, eső. 

Szombaton aztán feltámadó széllel megérkezik a hidegfront, mely mögött több fokkal visszaesik a hőmérséklet: napközben is már csak 5-10 fokot mérhetünk majd. Erre a napra nem érdemes kirándulást tervezni, egyelőre úgy tűnik, hogy sokfelé várható eső, zápor; elsősorban a déli területeken akár kiadósabb eső is jöhet.

Hidegfront vet véget a tavaszias időnek - GFS fáklya diagramm

Bár még nagyon messze van, s a helyzet is igen bizonytalan, de jelenleg úgy tűnik, hogy a csapadékot illetően a hétvége újra halmazállapotváltozást hozhat, azaz

nem kizárt, hogy vasárnap virradóra már havazni fog.

Erre a jelenlegi futások szerint az ország déli felén van nagyobb esély. Vasárnap hajnalban már az ország nagy részén fagyni fog, -4 és +1 fok közötti hőmérsékletekre van kilátás, napközben a szeles időben a csapadékfajták teljes palettája felvonulhat majd.

Sajnos az enyhe időjárásnak köszönhetően sok helyen elkezdtek kipattanni a rügyek a gyümülcsfákon is, az érkező fagyok nem fognak jót tenni nekik sem:

Cini01 képe Kisvejkéről

Borítókép: Kikimano korábbi felvétele


Te mit szeretnél inkább?

◎ Jöjjön a tavasz, elég volt a télből

◎ Egy szánkózás még beleférne

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.02.22 11:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
Radarkép az Apple Watch számlapon