Pénteki felhőtölcsérek

A hét utolsó munkanapján már inkább a keleti területeken mozogtak a zivatarok, többen is felhőtölcsért fotóztak.

Konvektív szempontból nem volt unalmas a pénteki nap sem, az érkező hidegfront hatására már inkább az ország keleti harmadán tombolnak a viharok, a Dunántúlon ugyanakkor felszakadozott a felhőzet, de továbbra is szeles volt az idő: péntek délelőtt és hajnalban még 70-90 km/h-s széllökések is előfordultak, délután azonban 50-60 km/h körüliek voltak a legerősebb széllökések.

A keleti megyékben mozgó zivatarokat a felhőszakadáson kívül más jelenségek is érdekessé tették: Bárándról és Sárrétudvariról, a Püspökladányi kistérségben fekvő két szomszédos településről is megörökítették észlelőink azt a felhőtölcsért, amely feltehetőleg földet is ért, azaz tornádó volt - erről azonban egyelőre nem tudtunk megbizonyosodni.

"A jelenséget 14:40-kor fotóztam le, de mire kiértem a fényképezőgéppel, már visszahúzódóban volt. Kb. 8-10 percig volt látható és forgó mozgást végzett. Azt, hogy földet ért-e, nem tudom megmondani, mert az épületektől sajnos nem látszott az alja" - számolt be nekünk Török József, az egyik kép készítője.

Torok72, Visualtrip és Rusher86 felvételei, köszönjük!

Hevanman moderátorunk Kertészsziget és Füzesgyarmat között is lencsevégre kapott egy tubát, de sajnos már csak a felhőtölcsér feloszlását sikerült elkapnia. Bowecho Püspökladányból küldte a szintén tubát ábrázoló képet, köszönjük!

 

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.07.02 12:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban
Tuba alakult ki csütörtökön délkeleten