Pénteken már kevesebb helyen eshet

Csütörtökön is sokfelé készülhetünk kiadós záporokra, zivatarokra, pénteken viszont már kevesebb helyen eshet.

Alacsony nyomású légköri képződmény helyezkedik el Közép-Európa fölött, melyet viszonylag meleg és nedves levegő tölt ki. Ennek köszönhetjük a kiadós csapadékot.

Ebben a helyzetben még csütörtökön sem lesz számottevő változás, a gyakran erősen megnövekvő felhőzetből továbbra is sokfelé kell esőre, záporokra, zivatarokra számítani. A légkör nagy nedvességtartalma miatt ezekhez rövid alatt

akár 30-50 mm csapadék is társulhat.

Az ICON-EU modell csapadék előrejelzésén is jól látható, hogy szombat éjjelig területi átlagban a legtöbb csapadék északon és keleten hullhat, összességében akár 50-80 mm.

Térkép forrása: WXCharts.com

Pénteken egy hidegfront hatására az ország nagy részén feltámad a nyugati-északnyugati szél.

A csapadékhajlam viszont csökkenni fog,

elsősorban északon, északkeleten és keleten fordulhat elő további eső, zápor, keleten, északkeleten pedig zivatarokra is számítani kell. Máshol már jóval kevesebb helyen lehet szükség az esernyőkre.

Szombaton is gyakran lesz erős, a középső tájakon és a Dunántúl keleti felén viharos a nyugati-északnyugati szél. Záporokra, zivatarokra előreláthatólag a Dunántúlon és a Tiszántúlon mutatkozin nagyobb esély.

Fotó: Aradi Barna

A hajnalok mindvégig enyhék lesznek, a szélcsendes tájakon átmenetileg pára-, ködfoltok is képződhetnek. Délutánonként pedig többnyire 20-25 fok várható, de a hosszabb ideig napos tájakon 27-28 fok is lehet, míg a tartósabban borongós, csapadékos területeken kevéssel 20 fok alatt maradhatnak a maximumok.

Borítókép: Ivanmari

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.06.16 11:53


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szivárványtengerben úsztunk
Alapos útmosás, jégeső kíséri a zivatarokat
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz holnap