Pénteken is havazni fog a Dunántúlon

Több próbálkozása is lesz a télnek hétvégéig, szerda után pénteken újabb mediterrán ciklon kecsegtet egy kis hóval.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, szerda reggelre egy mediterrán ciklonnak köszönhetően az Alpokalján havas eső, havazás érkezhet, ami pár centi havat is maga után hagyhat. Ezenkívül a Bakonyban, délután az Északi-középhegységben hullhat havas eső, hó, de záporok, hózáporok is kialakulhatnak, sőt hódara- vagy hózivatarra is esély nyílik. 


A csütörtök szárazabb időt tartogat, csak itt-ott fordulhat elő zápor, hózápor. Pénteken azonban dél felől egy

újabb mediterrán ciklon

közelíti meg térségünket, ami a jelenlegi számítások szerint újabb havazást hozhat az Alpokaljára és a Kisalföld térségébe, míg délen havas eső, hó felváltva alakulhat ki. Délután már inkább csak délen eshet kevés eső, fokozatosan megszűnik a csapadék. 

Az ECMWF péntek reggelre vonatkozó előrejelzésén jól látszódik, hogy másfél kilométeres magasságban mekkora mennyiségű hideg levegő halmozódik fel Európa felett. Ebből a hidegből "húzhatnak" le újabb és újabb adagokat a héten érkező mediterrán ciklonok. (Forrás: WXCharts.com)


A tél következő dobása vasárnap jöhet, amikor is délnyugat felől megközelít bennünket a következő mediterrán ciklon (ugyanaz, ami a spanyol havazást is okozza). Még vannak ingadozások az egyes modellfutásokban a ciklon pályáját illetően, de a nagy havazás lehetősége abszolút benne van a helyzetben. 

Borítókép: Éva
 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.01.05 15:39


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Végre kiadós csapadék enyhíthet a szárazságon
Nem lesz zavartalan az idei fesztiválszezon kezdete Sopronban
51 fokot mértek Mexikóban csütörtökön