Özönvízszerű esőzés jön Ausztriában és Csehországban

Csehországban helyenként az éves csapadékmennyiség harmada is lehullhat a következő napokban. Ausztriában az eső mellett kiadós havazás is jöhet.

Özönvízszerű esőzés veszi kezdetét Ausztriában és Csehországban ezekben az órákban egy nyugat felől érkező frontrendszernek köszönhetően. A megtorpanó front, majd az azt követő mediterrán ciklon hatására szinte folyamatos esőzés várható egészen a jövő hét elejéig.

WRF animációnk szombat reggelig

Az előrejelzések szerint Ausztriában, Csehországban és Nyugat-Szlovákiában hétfő reggelig sok helyen 100-250 milliméter csapadék hullhat le, de a hegyvidéki területeken több mint 300 milliméter is összegyűlhet. Csehország egyes területein az éves csapadékmennyiség harmada is lehullhat, ami villámárvizeket és áradásokat okozhat.

Csapadékösszeg hétfő reggelig az ECMWF előrjelzése alapján | Térkép: WXCharts.com

Az esőzések miatt több folyó megáradhat, komoly árhullámra lehet számítani a Dunán, a Rábán és a Lajtán.

 
Az Alpokba jelentős mennyiségű hó érkezik, 1500 méter felett akár 50-100 cm friss hó is hullhat, a háromezres csúcsokon pedig több mint egy méter is összegyűlhet. Az intenzív csapadék következtében árvíz- és földcsuszamlásveszély is fennáll a hegyvidéki területeken.

A kiadós esőből a Nyugat-Dunántúlra is jutni fog, hétvégén viharos szélre is számítani lehet. A hétvége időjárásáról hamarosan friss cikkel jelentkezünk.

Borítókép: Mobius5555

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: Szerda 20:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Éjjel önti el a rakpartokat a Duna
Hétvégén tetőzhet a Duna Budapesten
Megkésve, nem sokkal napkelte előtt jelent meg a sarki fény