Özönvíz Rijekában

Az elmúlt napban Rijekánál 249,5 mm esett, ennyit a horvát mérések kezdete óta még sosem mértek.

Az Adria térségben kialakult mediterrán ciklon Észak-Olaszországban és a horvát tengerpart térségben jelentős mennyiségű esőt hozott, egy-két helyen már-már hihetetlen mennyiség esett. A legtöbbet Rijekánál regisztrálták a műszerek, ott 12 óra alatt 249 mm (négyzetméterenként 249 liter) esett, míg a napi csapadékösszeg 249,5 mm lett. Horvátországban a hivatalos mérések kezdete óta ennyit még sosem mértek


Olyan hely – Zabiokovlje – is volt ahol egyetlen óra alatt 40 mm-t mértek. A hirtelen lezúdult hatalmas mennyiségű eső villámárvizeket okozott. Alig egy nappal korábban az olaszországi Udine városára is igen sok eső esett, ott 91,7 mm-t mértek egy nap leforgása alatt. Ugyancsak rendkívül esős idő volt Bosznia-Hercegovinában, Mostárnál 100,7 mm-nyi esőt regisztráltak a szakemberek.. Az árvizek miatti károkról egyelőre nincs információ.

 

 

A ciklon melegfronti felhőzetéből országunk délnyugati felében esett jelentősebb eső, a Dunántúl déli felében 30-40 mm mennyiségű csapadékot mértek automatáink. Mindeközben az északkeleti megyéket elkerülték az esőfelhők.

(Kattintva nagyítható a csapadéktérkép!)

 

 

Rijekába tegnap délután mennydörgéssel érkezett az özönvíz.

 

Forrás: ogimet, crometeo.hr, novilist.hr

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2013.09.30 16:29


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Homokzsákokkal és szivattyúzással védték Balatonfüreden az üzleteket
Melegebb van itt, mint az Adrián
Tetőzött a Tisza Szolnoknál