Ózonlyuk alakul ki az északi sarkvidék felett

A szokatlanul hideg sztratoszférának köszönhetően ózonlyuk formálódik az északi sarkvidék fölött.

Ózonlyuk alakul ki az északi sarkvidék fölött, ami meglehetősen szokatlannak számít ebben az időszakban. A lyuk megjelenése az átlagnál hidegebb sztratoszférának köszönhető, de hogy pontosan milyen módon lehetséges ez és miért számít szokatlannak ez a jelenség, arra az alábbi sorok adnak magyarázatot.

Mi az összefüggés az ózonkoncentráció és a hőmérséklet között?

Az ózon lebontásáért felelős fluorokarbon vegyületek (CFCs) és hidro-fluorokarbon vegyületek (HCFCs) a sarkvidékek feletti nagyon hideg, -78 °C alatti sztratoszférában tudják kifejteni hatásukat. Poláris sztratoszférikus felhők jönnek létre, melyek az ultraibolya sugarakkal reakcióba lépnek és elkezdik lebontani az ózonréteget. Ez a folyamat legáltalánosabban az Antarktisz felett játszódik le, hisz ott gyakran válik kellően hideggé a sztratoszféra a CFCs vegyületek működéséhez.

Itt északon azonban más a helyzet, mivel az itt található jégfelület nem olyan nagy kiterjedésű, mint délen, így a sztratoszféra sem hűl le olyan mértékben, mint az Antarktisz felett. Viszont egyes teleken az északi sarkvidék felett is le tud csökkeni olyan mértékben a hőmérséklet ahhoz, hogy a ki tudjanak alakulni ózonlyukak.

Mi történik most? 

A mostani ózolyuk kialakulása ezért nevezhető szokatlannak, mert már elmúlt a tél és a tavasz beköszöntével rendszerint a sztratoszféra is egyre melegebbé válik, és így az ózonbontó vegyületek már nem képesek tovább csökkenteni az ózon mennyiségét.

Ezúttal viszont más a helyzet: a melegedés várat magára, ennek oka pedig az átlagosnál erősebb poláris örvény, ami még mindig csapdába ejti a hideg levegőt északon. Az átlagosnál hidegebb levegő jelenléte jól látható ha megnézzük a jelenlegi ózonkoncentrációra vonatkozó adatokat. 

Az ózonkoncentráció és annak minimumának (DU - Dobson Unit) évszakos változása az északi féltekén. Forrás: NASA Ozone Watch

 

Teljes ózonkoncentráció az északi sarkvidék felett március 15-én a NASA mérései szerint

A következő pár napban pedig tovább csökkenhet az ózon mennyisége. Ha megnézzük az ECMWF 50 hPa-os nyomási szintre (kb. 19 kilométeres magasságra) vonatkozó hőmérséklet előrejelzését láthatjuk, hogy Kanada sarkvidéki területei felett még meglehetősen hideg a lesz a légkör csütörtökön, néhol -85 fok is előfordulhat.

Forrás: Freie Universität Berlin

A NOAA ózonkoncentráció előrejelzése, összehangban a fenti hőmérsékleti előrejelzéssel megmutatja hogyan alakulhat az ózonmennyiség. Látható, hogy csütörtökön akár 200 DU értékig is lecsökkenhet az ózonkoncentráció (ózonlyuk esetén 220 DU alatti értékekről beszélünk).

Forrás: NOAA

A jelenlegi előrejelzések szerint az ózonlyuk (220 DU alatti terület) nem lesz hosszú életű, de északi sark környéki átlag alatti ózonmennyiség még hosszú ideig (akár 10 napig) megmaradhat.

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.03.17 15:23


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A sarki fény is megjelent a nap végére
Felhővarázs Szombathely felett május első reggelén
Állati melegen indult a hét