Országos havazás kezdődik

Péntek délutántól egy mediterrán ciklon hatására újabb havazás kezdődik.

Már teli van a hócipőnk a mediterrán ciklonokkal, hiszen az elmúlt időszakban számos esetben hoztak havazást, ám a legtöbb helyen néhány órát követően már csak a tócsák maradtak a hófoltok helyén... Most azonban jobb helyzetben vagyunk, hiszen legalább a hétvégén élvezhetjük majd a ma délután érkező ciklon produkálta fehér tájat, hiszen az enyhülés csak hétfőn érkezik.

Péntekre virradóra igen erős fagyok jellemezték az országot, a Bakony térségében észlelőink automatái szerint egészen -18 és -21 °C közé süllyedt a hőmérők higanyszála. Délelőtt főleg a Duna-Tisza közén és keleten havazott, északkeleten továbbra is ködfoltok nehezítették a közlekedést. A Dunántúl nagy részén felszakadozott a felhőzet, így rövidebb napos időszakok is előfordultak.

Pénteken délutántól azonban nyugat-délnyugat felől várhatóan ismét megnövekszik a felhőzet, az esti óráktól a Dunántúlon havazás kezdődik, majd a csapadékzóna fokozatosan kelet felé tolódik, szombaton az esti órákban már csak északkeleten várható számottevő csapadék. Időnként intenzív csapadékgócok is előfordulhatnak majd, a friss hó mennyisége országos viszonylatban 5-15 cm közé tehető, ám helyenként - elsősorban a Dunántúlon (Bakonyban) - ennél nagyobb mennyiség is hullhat (akár 20 cm-t meghaladó). A megélénkülő szélben akár hófúvások is előfordulhatnak, közlekedjünk óvatosan!

A havas, szeles időnek köszönhetően jelentősen csökkenni fognak a légszennyezettségi értékek is, melyek most többfelé az egészségügyi határérték felett alakulnak. 

Természetesen, ha az események úgy kívánják, mindenképp elindítjuk majd Percről percre rovatunkat is!

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.12.17 11:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?