Országos havazás

Kedden délutántól a mediterrán térség enyhe, nedves és a sarkvidéki hideg levegő ütközési zónájába kerülünk: többfelé havazhat.

Élő közvetítésünk ide kattintva olvasható

Frissítve (kedd, 18:00): A csapadéksáv az előrejelzéseknek megfelelően továbbra is a déli határszél mentén, nagyjából annak 50-100 km-es környezetében "toporog". A jelenlegi becslések szerint a fővárost legkorábban a hajnali órákban érheti el a csapadékzóna.

Frissítve (kedd, 14:00): A várakozásokhoz képest némileg módosult a mediterrán ciklon "életútja", így a csapadéksáv csak keddről szerdára virradóra húzódik északabbra, jelenleg még csak a déli határszélnél havazik. Reggelig kb. 2-7 cm friss hóréteg kialakulására lehet számítani.

Frissítve (kedd, 12:00): Hazánk sípályái egyelőre zárva vannak, bár több helyen is megkezdték a hóágyúzást. Eddig Mátraszentistvánon haladnak a legjobban a műhó "gyártásával", ott jelenleg 30 cm, Kékestetőn 10 cm, Szilvásváradon 8 cm, míg Eplényben mindössze 5 cm várja az oda látogatókat - olvashatjuk a sielok.hu-n.

Frissítve (kedd, 10:00): Az elmúlt 24 órában dunántúli és déli megyéinkben folytatódott a havazás, délnyugaton helyenként 5-6 cm-es hótakaró borítja a tájat, északabbra egyelőre csak pár cm-es lepel alakult ki.

Frissítve (hétfő, 10:00): Hétfőn reggel a Dél-Dunántúlon és a középső országrészben élők ébredhettek hószállingózásra. Majd délnyugat felől többfelé megvastagszik a felhőzet, a Dunántúlon és délen már többfelé várható havazás, hószállingózás. Délnyugaton akár már ma 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat.

Az ember - legyen szó gyermekekről, idősebbekről - nem sok olyan egyszerű dolognak tud örülni, mint a frissen lehullott hónak. Ebben a stresszes, rohanó világban is bárki önfeledt játékba, szánkózásba kezd egy fehér táj láttán, nem csoda hát, hogy napok óta megy a találgatás: vajon mikor fog már havazni? Fehér lesz az idei Karácsony?

(A kékestetői panorámaképet hg7jol nevű észlelőnk fotózta, 2009. december 12-én. Köszönjük!)

Az enyhe, többnyire borongós november után végre beköszöntött az igazi tél, ma reggel az ország számos pontján hószállingózásra ébredhettünk. De ez még csak a kezdet! A fokozatosan felhalmozódó, hideg, sarkvidéki eredetű levegő napról napra árasztja el a Kárpát-medence térségét.

Ezzel szoros összefüggésben, a mediterrán térségben is egyre fokozódik a ciklonális tevékenység. A kedd délutáni modell-eredményeken már szépen kirajzolódik a Földközi-tenger térségében elhelyezkedő zárt izobárok (lásd alul). A mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerülve kedden és szerdán országszerte számíthatunk havazásra, a jelenlegi modellfutásokat elemezve a Dunántúlon akár 15 cm hó is hullhat, persze a ciklon pályája még bizonytalan, emiatt a csapadék mennyisége is nehezen megbecsülhető.

Kedden a megerősödő északkeleti szelet akár viharos lökések is kísérhetik, emiatt többfelé számíthatunk hófúvásra, ez elsősorban a közlekedők helyzetét fogja megnehezíteni. Mindenki vezessen körültekintően, óvatosan, a csúszós útszakaszokon többszörösére is nőhet a féktávolság!

Pénteken a ciklon felhőrendszere már elhagyja Magyarországot, mögötte még hidegebb levegő fog zúdulni hazánk fölé, hétvégén a hőmérsékletek nem csak éjjel, hanem nappal is igen alacsonyak lesznek, akár a -10, -12 °C-ot is elérhetik!

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.12.13 13:01


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?