Örkény mellett is kialakult egy tuba

Újabb tuba alakult ki a Duna-Tisza közén, Örkény térségében. Webkameránknak is sikerült lencsevégre kapnia a felhőtölcsért.

A Valkó környéki tuba után egy újabb felhőtölcsér ereszkedett alá. Ezúttal az Örkény közelében lévő zivatart kísérte egy látványos tuba, mely meglehetősen hosszan nyúlt le a felszín irányába, ám eddig nincs biztos információnk arról, hogy földet ért volna.

Nagy Eszter fotója Örkény térségéből, köszönjük! 

A tubáról Felsőlajos településen, a Bende Tanyán elhelyezett webkameránk készített felvételt a kialakulásától egészen a feloszlásáig. 

A képződmény a videó jobb felső sarkában jelenik meg:

Üzemeltető: Nefty Informatika Kft.

A felvételből kiderül, hogy a tuba 16 óra 15 perc körül kezdett kialakulni és 16 óra 23 perc körül oszlott fel, vagyis nagyjából 8 percig volt látható.

Miért alakultak ki tubák?

A felettünk örvénylő, egyre inkább elöregedő sekély ciklon kedvező légköri feltételeket teremtett az ún. nem-mezociklonális tubák, tornádók kialakulásához. A középső területeken, ahol a légörvény közepe is nagyjából helyet foglalt egy lassan elmozduló összeáramlási zóna jött létre. Az összeáramlási zónán belül megnövekvő horizontális szélnyírás (mely abban segít, hogy az örvény kialakuljon) és a jelentős alacsony szintű labilitás együttese tette lehetővé a két tuba megjelenését.

A Kárpát-medence fölött örvénylő sekély ciklon. Az EuMetsat műholdfelvétele az Időkép vizualaizációjában

Az Alföld középső tájai felett koncentrálódó áramlás a 16 órás széltérképen is megjelenik

Borítókép: Nagy Eszter

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2018.09.04 22:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban
Tuba alakult ki csütörtökön délkeleten
Hóemberért északra, tubáért nyugatra kellett menni