Orkánnal érkezett Xavier

Orkán erejű széllel, kiadós csapadékkal söpört végig a Xavier ciklon Németországon és Lengyelországon.

Csütörtökön elérte Németországot és Hollandiát a Xavier névre keresztelt mérsékelt övi ciklon, mely jelentős károkat okozott az ország északi tartományaiban. A szélsebbessége több helyen meghaladta a 120 km/h-t, Berlin környékén 137 km/h-ig erősödött a szél. A Harz-hegység magasabb régióiban azonban az alföldieknél is nagyobb,

178 km/h-s széllökést regisztráltak.

A vihar fennakadásokat okozott a légi és a vasúti közlekedésben is. Rendkívüli állapotot hírdetett a tűzoltóság is, miután egy óra alatt csaknem 300 riasztás érkezett be, írja a HVG. A legtöbb helyen a kidőlt fák, leszakadt faágak és felsővezetékek miatt kellett riasztani a tűzoltókat, de néhol a nagy mennyiségű csapadék okozott problémát.

Forrás: Keep In Touch News

Lengyelországot sem kímélte az orkán, itt is a rengeteg kidőlt fa miatt kellett kihívni a tűzoltókat, a leszakadt vezetékek miatt pedig több tízezer ember maradt áram nélkül. A Szudétákhoz tartozó Śnieżka-hegyen 185 km/h-s széllökés is előfordult.

Forrás: Info-Meteo Warszava

A vihar csütörtökön Hollandiára is lecsapott, ahol nagyobb fákat is kettétört a szél, ahogy az az alábbi videón is látható: 

Forrás: WetterOnline

Forrás: Meteo-Nederland

A Xavier ciklon hidegfrontja csütörtök este viharos széllel hazánkat is elérte. Pilis-tetőn elhelyezett automatánk 94 km/h-s szelet regisztrált.

Új 24 órás szélmaximum térképünk

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2017.10.05 14:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Erős szél korbácsolja fel a Balaton vizét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban