Elérte Mexikót a soha nem látott erősségű hurrikán

A Csendes-óceán felől érte el Mexikót a rekordgyorsan kifejlődött Patrícia. 400 kilométer/órás szél tombolt a közepében!

A legmagasabb, 5-ös erősségű hurrikánná fejlődött Patricia, a Közép-Amerikától nyugatra létrejött trópusi ciklon. A hurrikánvadász repülőgépek (melyek méréseivel igyekeznek az előrejelzéseket pontosabbá tenni) mérései szerint a centrumban mindössze 9 óra leforgása alatt csökkent a légnyomás 950 hPa-ról 885 hPa-ra - ez példa nélküli.

A mért nyomásadatokat alapul véve a felszín közelében 175 csomós (324 km/h) alapszél mellett 215 csomós (398 km/h) széllökések is előfordulhattak.

Összehasonlításul: két éve a Hayan 380 km/h-val tombolt, a Fülöp-szigetek egy részét gyakorlatilag a földdel tette egyenlőve.

A felhők egészen 16,5 kilométer magasra (vagyis jóval az utasszállító repülőgépek 10-11 kilométeres magassága fölé) emelkedtek. A hurrikán "gyomrában" a tengervíz 31 fokos volt, de még 3000 méter magasan is 29 fokos volt a levegő (Magyarországon a 40 fokos hőségek alatt van kb. 10 fok ilyen magasságban).

A vihar Mexikó irányába mozgott, a szárazföld fölé érve gyorsan elvesztette az erejét, azonban

a tengerpart közelében óriási pusztítást végezhetett.

További részletek a NOAA hurrikánfigyelő oldalán.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2015.10.23 11:29


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A Hold árnyékot vet a Földre hétfőn Mexikótól egészen Kanadáig
Hurrikán erejű széllel csap le Norvégiára az Ingunn viharciklon
A híres Acapulcora csap le az Otis hurrikán Mexikóban