Rajzold te is a közösségi térképet!

A Wikipédiához hasonlóan szabadon szerkeszthető térképet egyre több helyen használják, mi is csak bátorítani tudunk mindenkit a szerkesztésre.

Talán még kevesen hallottak róla, de évek óta üzemel és egyre többen használják a térképek Wikipédiáját, a napról napra pontosabb OpenStreetMap-et.

A kezedeményezés igen közel áll szívünkhöz, ugyanis az OSM az Időképhez hasonlóan közösségi szellemből építkezik. Az alapelv egyszerű - mindenki beküldi a saját maga által ismert információkat, cserébe a mások által küldött adatokat korlátlanul böngészheti.

Lelkes önkétesek munkájának eredményeként a térkép már ma is sok helyen pontosabb, mint a jelenleg szélesebb körben használt térképek. Az összegyűjtott adatok felhasználása pedig - forrásmegjelölés mellett - szabadon végezhető.

OpenStreetMap adatokból készülő térképen jelenik meg Kameratérképünk, de OSM alapú térképek jelennek meg például a népszerű Foursqaure applikációban és az Apple iPhoto alkalmazásában is.

Rendkívül hasznos segédprogram az Android telefonokra elérhető OsmAnd applikáció is - segítségével tetszőleges ország teljes térképet tölhetjük le offline megtekintésre és offline útvonaltervezésre is egyaránt.

A térkép szerkesztése is pofonegyszerű: az OpenStreetMap.org oldalon egy egyszerű regisztráció után műholdképre rajzolva jelölhetjük be a házunkat, a közeli boltot, erdei ösvényt, vagy szinte bármit, aminek egy térképen szerepelnie kell. Szerkesztésre fel!

(Jelen cikk nem hirdetés, az Időkép csapata olvasói figyelmének felhívásával kívánja segíteni a közhasznú kezdeményezést. Kép forrása: MapBox/OpenStreetMap)

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2014.06.10 11:01


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Villámárvizet okoztak Kaposfőn az egymást gerjesztő zivatarok
Megint hidegfront
Pollenre fel!