Ónos eső és hófúvás

A Dunántúlon ónos esővel, fagyott esővel búcsúzott a január, a Kiskunságban erős szél hordta a havat.

Ónos eső nyugaton, hófúvás a Kiskunságban (péntek 10:48): Az elmúlt órában főként az Alpokaljáról és Baranyából kaptunk ónos esőről jelentést, miközben a Kiskunság területén erős délkeleti szél hordja a havat. Az úgynevezett Kossava szélnek köszönhetően - mely a Kárpátokat megkerülve a Vaskapun keresztül szállít téli időszakban hideg levegőt délkeleti irányból esetenként hazánk területére is - a térségben még most is mindössze -4, -6 fok körül alakul a hőmérséklet.

Pócsai Sándor Dávodról, Bokafoto nevű felhasználónk pedig a Gara és Bácsszentgyörgy közötti útszakaszról küldte az alábbi fotókat, köszönjük!

Fagyott eső hullott éjjel a fővárosban is (péntek 05:59) Egy meglehetősen intenzív csapadékzóna haladt át éjjel nem csak a Dunántúlon, hanem Budapest nyugati részei és a belváros felett is, amelyből helyenként ónos eső, másutt fagyott eső esett. 

A félig, vagy teljesen megfagyott cseppek aláhullva azonnal ráfagytak minden olyan felületre, melyet korábban nem sóztak, illetve síkosság-mentesítettek; így a legtöbb járda - legalábis a külső kerületekben - korcsolyapályává változott, és a szélvédőkről is vastag jégréteget kell levakarniuk azoknak, akik gépjárművel kelnek útra. (Jobbra Pócsai Sándor felvétele, köszönjük!)

Hála a Közterület-fenntartó munkagépeinek, amelyből szerkesztőségünk hajnalban többet is látott dolgozni a budai oldalon, a főutak általában mindenhol jól járhatóak. Ettől függetlenül legyünk nagyon óvatosak!

Rendkívül csúszósak az utak (péntek 1:00): A Dunántúl mellett egészen a Duna vonaláig terjeszkedett a csapadék, jelenleg a fővárosban is ónos eső esik. A csapadék a talajra érve egyből megfagy, az utak rendkívül csúszósak. Eközben az erős délkeleti szelet helyenként viharos közeli lökések kísérik, amik csökkentik a járművek mentestabilitását.

Egyre nagyobb teret hódít a Dunántúlon az ónos eső (csütörtök 18:37): A Dunántúlról egyre több észlelőnk jelent ónos esőt. A hőmérséklet ezeken a tájakon 0, -1 fok körül alakul, így a lehulló csapadék a legtöbb helyen azonnal ráfagy az utakra, tereptárgyakra!

Helyzetkép napnyugtakor (csütörtök 16:38): Ónos esőt jelentettek észlelőink a Balaton-felvidék több településéről, Somogyvárról és Kőszegről is. Eközben elsősorban keleten, északkeleten szakadozott a felhőzet.

Ahol még a havazás az úr (csütörtök 12:30): Elsősorban Vas megyében továbbra is több helyen havazik, a Balaton nyugati medencéjében pedig helyenként ónos eső esik. 

 

 

 

 

 

 

Zsszabi és Vadam8 nevű felhasználóink fotói Kőszegről és Alsószölnüökről, köszönjük!

Nyugaton havazik, délnyugaton helyenként már ónos eső esik (csütörtök 10:45): Az Alpokalján többfelé esik a hó, ugyanakkor délnyugaton már nem egy helyről  ónos esőről számoltak be észlelőink.

Előzmények

A szerdai havazást követően a hét második felében elsősorban a magasabb légrétegekben melegebb levegő áramlik fölénk, ám a talaj közelében nagy valószínűséggel megreked a hideg. Elsősorban az ország nyugati, délnyugati felében hullhat a következő napokban több alkalommal is ónos eső, illetve fagyott eső.

Csütörtökre virradóra a csapadékmező fokozatosan észak, északkelet felé távolodott, mögötte elsősorban a hazánk déli, délnyugati felén - ahol átmenetileg hosszabb időre is felszakadozott a felhőzet - ismét mérhetünk -10 fok alatti értékeket. Napközben a nyugati, délnyugati tájak fölé ismét nedvesebb, de a magasban már jóval enyhébb levegő áramlik, így a csapadék errefelé egyre inkább ónos eső, illetve fagyott eső formájában érkezhet, a talaj közelében a megrekedő hideg levegő hatására ugyanis ez az enyhülés nem nagyon fogja éreztetni hatását. Ugyanakkor a keleti tájakon nem kell tartanunk ettől a fajta kellemetlen időjárási jelenségtől, sőt a felhőzet is elvékonyodhat, kisüthet a nap. Itt lesz valamivel enyhébb az idő, a délutáni órákra akár +2, +3 fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála.

A kettősség a hét utolsó napjaiban is folytatódni látszik: főként a Dunántúlon élők számíthatnak több alkalommal is csapadékra, mely továbbra is jellemzően ónos eső, illetve fagyott eső, majd szombat éjszakától ismét egyre inkább havazás formájában érkezhet. Ennek következtében rendkívül csúszóssá, síkossá válhatnak az utak, útnak indulás előtt mindenképp érdemes lesz tájékozódni az aktuális útviszonyokról! Hazánk kelett, északkeleti felén ezzel szemben nem várható említésre méltó csapadék, sőt a felhőzet is többször elvékonyodhat, felszakadozhat. 

Éjszakánként mindvégig fagyni fog, a kevésbé felhős, hóval borított északkeleti tájakon lesz mindvégig hidegebb és a nappali órákban is többnyire fagypont körül, a csapadékos tájakon kevéssel az alatt marad a hőmérséklet.

Az Észak-Alföld és az Északi-középhegység kivételével többfelé szelesre is fordul az idő, a délkeleti szelet a következő napokban élénk, főként a Győr-Siófok-Baja vonal mentén gyakran erős lökések kísérhetik.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

 

Szerző: Cséki Gergő, Berceli Balázs
Megjelent: 2014.01.29 14:24


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több esőnél járunk néhol
Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma