Ónos eső, havazás és eső

Egy újabb különleges nap következik: szerdán a csapadékok egész tárházával találkozhatunk. Közlekedjünk óvatosan!

A hétvége után kedden végre egy csendesebb, nyugisabb nap következett, ám nem sokáig örülhetünk a Nap szelíd sugarainak: estétől egy újabb mediterrán ciklon okoz nálunk változatos, kiszámíthatatlan időjárást. A Nagy Hideg-hegyen és a Kékestetőn jelenleg is télies, havas hangulat: előbbin 10-15 cm, utóbbinál 10 cm-es a hó vastagsága.

Északkeleten reggelig még nem várható csapadék. Másutt eleinte még kellően hideg lesz ahhoz, hogy a csapadék hó formájában hulljon: átlagosan 5-10 cm-es friss hóra számíthatunk, ám a magasabban fekvő területeken; főleg a Bakonyban és az Alpokalján akár 15-20 cm is eshet. A Közép-Dunántúlon és a középső országrészben az élénk szél miatt eleinte kisebb hóátfúvások is kialakulhatnak.

A helyzetet tovább rontja, hogy az alsóbb szinteken dél-délkelet felől fokozatosan beáramlik majd a melegebb levegő, így eleinte - a kora reggeli óráktól kezdődően - délkeleten, majd egyre többfelé vált át fagyott esőbeónos esőbe.

Ez a túlhűlt vízcseppekből álló csapadék a talajra, tereptárgyakra, testekre érkezve azonnal megfagy, jégbevonatot képez, így hullásakor érdemesebb otthon maradni! Ha ilyet tapasztalunk tehát, lehetőség szerint se gyalog, se kocsival ne induljunk útnak, hiszen a jégpáncélon még téli gumival sem biztonágos a közlekedés! A közúti közlekedés mellett a vasúti vonalakon is fennakadásokra kell készülnünk; a fákra rakódó jég pedig jelentõs súlytöbbletet okozhat, ennek következtében faágak törhetnek le!

Délután az ország keleti-délkeleti harmadán többnyire eső formájában hullik majd a csapadék, az északnyugati - északi megyékben tart majd csak ki a havazás, de átmenetileg ott is átválthat havas esőbe.

Zűrzavar a reptereken

Kemény tél tombol Angliában, a hétvégén több helyen is megdőlt a hidegrekord, az intenzív havazás miatt több repteret is be kellett zárniuk. Zaccpeti webkamerája Irországból >>

Nem kell azonban ilyen messzire mennünk, a rideg, zord időjárás ugyanis Németországban is járatkimaradásokat okozott: az Index értesülései szerint a kontinens harmadik legforgalmasabb nemzetközi repterén, a frankfurti légikikötőben több mint 200 járatot kellett törölni kedden.

Sűrű hóesés akadályozza a varsói Chopin repülőtér forgalmát is: délelőtt törölni kellett a lengyel fővárosból Frankfurtba, Düsseldorfba, Genfbe és Londonba irányuló járatokat, más járatokat pedig csak jelentős késéssel tudtak elindítani, miután a kifutópályákról 15 percenként kellett letakarítani a havat. Ferihegyről a keddi napon elsősorban a Frankfurt és München felé tartó járatok lettek törölve.

Újabb árvízveszély Ipolytarnócon

HydroInfo mérései szerint már több településen is megközelítette az első árvízfokozatot, Ipolytarnócon már 2 embert kitelepítettek, ám a csapadékos napok hatására várhatóan további kitelepítésekre is szükség lesz. Bár hétfőn lassú apadás volt megfigyelhet a folyón, ma reggelre újra emelkedett a vízszint: Ipolytarnócnál 400 cm-t mértek.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.11.30 14:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?