Olvadó gleccser vize okozott árhullámot Svájcban

A nyugat-európai hőség az Alpok gleccsereit is komolyan érinti. Svájc délnyugati részén kisebb árhullám alakult ki a gleccserek megnövekedett olvadékvize miatt.

Az Alpokat sem kíméli a Nyugat-Európát sújtó hőség, ahol az átlag feletti hőmérsékletek miatt intenzívebb olvadásnak indultak a gleccserek. A Svájc délnyugati részén fekvő Zermattnál áthaladó patak vízhozama úgy megnövekedett elmúlt napokban, mintha egy nagyobb esőzés, felhőszakadás zúdult volna le a könyéken. A térségben azonban nem esett egy szem csapadék sem, az árhullámot a környékbeli gleccserek megnövekedett olvadékvize okozta.

 

A klímaváltozásra, az emelkedő hőmérsékletre, erősödő hőhullámokra különösen érzékenyek a magas hegyi gleccserek, melyek komoly szerepet játszanak az érintett térségek folyóinak táplálásában és ezáltal az ott élők vízellátásában. Az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) jelentése szerint ha az üvegházhatású gázok jelenlegi kibocsátása nem változik, akkor az alpesi gleccserek a század végére teljesen eltűnhethetnek.

A nagy turista látványosságnak számító svájci Rhone-gleccsert, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is egy hatalmas UV-álló fehér lepellel próbálják megóvni a hőhullám romboló hatásaitól. A takaró ugyanis becslések szerint 70%-al is csökkentheti az olvadás mértékét.

Az Alpokban sok helyen még 3500 méter fölött is pozitív tartományban alakulnak a jelenlegi hőmérsékletek, csak a legmagasabb hegycsúcsokon tartja magát napközben is fagy. A hosszú időn át fennálló átlagosnál magasabb hőmérsékletek nem csak lassú olvadás, hanem drámai gleccser leszakadások révén is pusztítják a hatalmas jégfolyamokat. Július elején a Dolomitokban lévő Marmolada-gleccser egy szakasza omlott össze jég- és kőlavinát elindítva a hegyoldalon, ami sajnos több halálos áldozatot is követelt.

 

Borítókép: Flickr.com

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.07.18 15:02


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A Bakonyból is lehetett látni a Schneeberg havas csúcsát
Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk