Szuper idő 23-án

Szerdán délen akár 25-26 fok is lehet, hajnalban megdőlt az éjjeli melegrekord.

Megdőlt a hajnali melegrekord: 16,3 fok volt éjjel a leghűvösebb Kaposváron, Iklódbördőcén és Pestszentlőrincen is. Sose volt még ilyen magas az október 23-i hajnali minimumhőmérséklet - jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az elmúlt napok időjárását az ország nagy részén a magasban délnyugat felől érkező melegebb légtömegek határozták meg. A déli, délnyugati megyékben ennek köszönhetően napról-napra egy-két fokkal magasabbra kúszott a hőmérő higanyszála. Szerdán a déli, délnyugati határhoz közeli területeken akár már 25-26°C-ot is mérhetünk, de a legtöbb helyen is 21-24°C közé melegszik a levegő. A hűvösebb időre az Északi-középhegység térségében és északkeleten számíthatunk, ott inkább csak 20°C körüli értékeket mérhetünk a hét közepén.

Október 23-ára csökken a felhőzet, elsősorban az ország déli felén szinte zavartalan napsütésre van kilátás. A délies szél időnként megélénkülhet a hét első napjaiban, de szerdán már a Dunántúlon többfelé előfordulhatnak akár erős délnyugati lökések is. Kezdetben hajnalonként többfelé találkozhatunk párás, ködös területekkel a Dunántúlon és az Északi-középhegység völgyeiben, majd szerdán a szelesebb idő miatt inkább már csak az Alpokalja és az északi területek völgyeiben lehetnek pára- és ködfoltok.

Melegfronti hatás a hét első napjaiban többeknél jelentkezhet: migrénes fejfájás, dekoncentráltság, tompuló reflexek, fáradékonyság, alvászavar lehet a jellemző. Szív- és érrendszeri panaszok, valamint vérnyomásproblémák is előfordulhatnak. Ajánlott a vitaminokban, valamint a káliumban gazdag, könnyű ételek fogyasztása. Igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot, napi 2-3 litert, jótékony hatással lehetnek ilyenkor a különböző teakészítmények.

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2013.10.20 15:34


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy