Nyugodt idővel búcsúzik az óév

Pénteken még egy hidegfront okozhat viharos szelet, az év utolsó napjaira azonban megnyugszik időjárásunk.

Karácsony másnapján folytatódott az átlagosnál enyhébb, délen mondhatni már-már tavaszias idő, miközben nyugat-északnyugat felől egy hidegfront érte el térségünket. A front mentén napközben egyre nagyobb területen eredt el az eső, záporok is kialakultak. Elsősorban délnyugaton jelentős, mintegy 10-15 mm-nyi, helyenként ezt meghaladó mennyiségű csapadék áztatta a földeket, de az ország nagy részére egyébként is jellemző volt az 5 mm feletti érték..

Csütörtökre virradóra a front elhagyja térségünket, napközben, bár északnyugat felől újabb felhők sodródnak fölénk, több-kevesebb napsütés mindenhol ígérkezik. Az átlagosnál továbbra is enyhébb, kissé szeles időre számíthatunk, a délnyugati szél gyakran megélénkül majd.

Pénteken újabb, ezúttal erősebb hidegfront robog át hazánk fölött, útjában megerősödik, főként a Dunántúlon nagy területen viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél. Csapadék csak szórványosan várható a front felhőzetéből, északon, északkeleten ismét megjelenhet a szilárd halmazállapot.

Szombattól az év utolsó napjáig aztán már nyugodt, csendes időre készülhetünk, hajnalonként országszerte fagyni fog, napközben pedig kevéssel fagypont fölötti értékek lesznek jellemzőek. Általában kevés felhőre, napos időre számíthatunk, azonban vasárnaptól kezdődően egyre nagyobb területen jelenhetnek meg a hajnali, reggeli órákban zúzmarás ködfoltok, melyek néhol tartósnak bizonyulhatnak. Ezeken a tájakon napközben is fagyos marad a levegő.

Az év utolsó napján, Szilveszterkor is e forgatókönyv szerint alakul majd időjárásunk, jelentős szél vagy csapadék előreláthatólag sehol sem zavarja a szabadtéri programokat.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

Kedves olvasóinknak Boldog, sikerekben gazdag Új Esztendőt kívánunk!

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.12.26 9:46


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Makacskodik a tél a hegyekben