Nyugaton folytatódik a tél

Keddtől újra csapadékosra fordul az idő, a nyugati megyékben akár 20-30 cm hó is hullhat péntekig.

Havazik a Dunántúl nagy részén (kedd 8:50): A Dunántúlon több helyen ébrdehettünk intenzív havazásra, a Balaton térségében és a Nyugat-Dunántúlon többfelé már az 5 cm-t is meghaladja a friss hó vastagsága. A Kaposvár-Sárbogárd-Baja háromszögben ónos eső, havas eső a jellemző.

Jobbra: Hborsdavid93 fotója Fertődről

Nyugaton elkezdődött (hétfő 21:25): A nyugati megyékből egyre több helyről érkezik jelentés havazásról. A jelenlegi számítások is megerősítik, hogy nagyjából a Zalaegerszeg-Pápa képzeletbeli vonaltól nyugatra csütörtökig akár 20-30 cm friss hó hullhat.

Hétfőre virradóra már csak az északi, északkeleti tájakon fordult elő gyenge havazás, délnyugat felől megkezdődött a felhőzet csökkenése, így elsősorban a Dunántúlon meglehetősen mélyre, több helyen -10 fok alá csökkent hajnalban a hőmérséklet, a leghidegebbet, -12,7 fokot Nagykanizsáról jelentették észlelőink. Délelőtt tovább csökkent a felhőzet, így az északi, északkeleti tájak, valamint Szolnok térségének - ahol tartósnak bizonyult a reggelre képződött köd megemelkedéséből kialakult alacsonyszintű rétegfelhőzet - kivételével egyre több helyen sütött ki a Nap.

Balra fent: Stábunk hétfő délelőtt készült képe Fonyódról

Ahogy viszont azt az idei télen már megszokhattuk, nem kell sokat várnunk a következő mediterrán ciklonra. Éjszakától délnyugat felől egyre nagyobb területen borul be az ég, és eleinte a Dunántúlon, majd napközben már keletebbre is számíthatunk csapadékra: ez a magasban érkező enyhébb levegő hatására a nyugati, északnyugati tájak kivételével egyre inkább havas eső, eső formájában fog hullani, viszont kedd reggel főként a Dunántúl déli, délkeleti és középső részein, illetve a kezdeti, többnyire kisebb havazást követően a főváros környékén is nagy területetre kiterjedő ónos eső veszélye is fennáll, mely jégpályává változtathatja az utakat! Ugyanakkor a nyugati, északnyugati tájakon - elsősorban Zala és Veszprém megye nyugati, északnyugati felén, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében várhatóan nem vált folyékony halmazállapotra a havazás.

A csapadékos idő egészen csütörtök délutánig folytatódhat, a nagyobb mennyiségre a nyugati és déli megyékben számíthatunk, északkeleten jelentős mennyiség a jelenlegi számítások alapján nem várható. A Nyugat-Dunántúlon, ahol végig havazni fog, csütörtök estig akár újabb 20-30, sőt Vas és Győr Moson-Sopron megyékben helyenként akár 30 cm-t meghaladó friss hó is hullhat. Emellett a feltámadó északi szél szerda reggeltől ismét komoly hófúvásokat, így közlekedési fennakadásokat okozhat. Errefelé tehát megismétlődni látszik a januári hóhelyzet.

Jobbra fent: Varga Tamás vasárnap esti fotója Tápiószeléről, köszönjük!

Csütörtökre virradóra már a Dunántúl keletebbi vidékein is egyre  havazás lesz jellemző, viszont napközben fokozatosan szűnni kezd a csapadék, a hét második felében előreláthatólag szárazabb időszak jöhet, viszont az addigra vastag hóval borított, kevésbé felhős nyugati tájakon és Északi-középhegység völgyeiben hajnalra ismét igen mélyre süllyedhet a hőmérséklet.

A várható események alakulásának függvényében a hóhelyzetet Percről Percre rovatunkban követhetik nyomon kedves olvasóink.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.02.11 13:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
Keleten 15 fokkal volt melegebb, mint az Alpokalján