Nyugat-Európában hőséggel, keletebbre tavaszias idővel indult a július

Hőhullám Nyugat-Európában 30-35 fokos maximumokkal, míg keletebbre átlag alatti hőmérsékletekkel vette kezdetét a július.

Nagy hőmérsékleti különbség alakult ki Európa keleti és nyugati fele között a hétvégén. A nagy hőmérsékleti kontraszt a teljesen eltérő nagytérségi áramlások következtében alakult ki. 

Nyugat-Európában egy elöregedő ciklon előoldalán dél felől afrikai eredetű meleg levegő okozott kánikulát. Spanyolország keleti felén és Franciaországban is 30 fok felett alakult a legmagasabb hőmérséklet a hétvége folyamán. Franciaország középső tájain vasárnap 34-35 fok körüli maximumokat mértek, de helyenként Anglia déli részén is elérte a 30 fokot a hőmérséklet, ami ott még nyáron is kicsit szokatlannak számít. 

Kelet-közép Európában ezzel szemben egyenesen az Északi-Sarkkör környékéről érkező hideg levegő okozott lehűlést. Emiatt az átlagtól (1981-2010 közötti átlaghőmérsékleteket figyelembe véve) helyenként 10-12 fokkal alacsonyabb értékeket lehetett mérni a hétvége folyamán. A Kárpát-medencétől északra 20 fok alatt alakultak a vasárnapi maximumok. Hazánk valamivel jobb helyzetben volt, 20-25 fok között tetőzött a hőmérséklet. Összahasonlításképpen tavaly ezen a napon 24-30, két éve pedig néhol 35 fokot mérhettünk. 

Az ECMWF globális modell 850 hPa-os (kb.1500 méter) szintre vonatkozó hőmérsékleti és a tenger szintre vonatkozó légnyomási előrejelzése vasárnap 0 UTC-kor. Forrás: Wxcharts.eu

Maximum hőmérsékletek 2018. július 1-én Európában. Forrás: Meteociel.fr

A GFS globális modell 2 méteres hőmérsékletre vonatkozó anomália előrejelzése vasárnap 12 UTC-kor. Forrás: Wxcharts.eu


A lehűlés nem lesz hosszúéletű, a következő napokban a Kárpát-medencét is egyre melegebb légtömegek érik el, a hét közepén a legtöbb helyen már 30 fok körüli maximumokra készülhetünk.

Borítókép: Wxcharts.eu

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2018.07.02 7:33


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)