Nyolc megyére terjedt ki a tűzgyújtási tilalom

Jó idő lesz hétvégén, de az ország keleti felén ne tervezzünk nagy tűzgyújtást!

Habár csütörtökön több hullámban kaptunk kiadós csapadékot, a következő napok szárazak és rendkívül forróak lesznek. Ilyen körülmények között hamar lángra kaphat és gyorsan terjedhet a tűz mind az erdőkben, mind a mezőgazdasági területeken, ezért a tűzgyújtási tilalom továbbra is érvényben van. Ez az ország nagyjából teljes keleti felét érinti, kivételt képez Budapest, valamint Békés és Nógrád megye.

Tűzgyújtási tilalom nyolc vármegyében | Térkép: NÉBIH

Tűzgyújtási tilalom érvényes Pest, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben.

A Nébih kiemelten kéri, hogy ne dobják ki a cigarettacsikkeket a gépkocsiból, mert azok hamar meggyújtják az útmenti növényzetet. Otthon grillezhetünk, bográcsozhatunk, de a nagy lángmagasságú tűzrakást kerüljük, mert a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is képesek tüzet okozni.

Tilos ugyanakkor a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, a tűzrakó helyeken, a vasút és közút menti fásításokban tüzet gyújtani, illetve tilos a parlag- és gazégetés. Ezek megszegése bírságot von maga után.

Borítókép: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának korábbi felvétele

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2023.07.14 16:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

51 fokot mértek Mexikóban csütörtökön
Visszatér a napsütés, de a szél gyakran feltámadhat
Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek