Nyárzáró vihar

Szupercellák, instabilitási vonal, 125 km/h-t megközelítő széllökések, piros riasztás - címszavakban a pénteki időjárásról.

     AZ IDŐJÁRÁSI HELYZET, AZ ESEMÉNYEK RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA

     Pénteken napközben délnyugat felől még meleg léghullámok áramlottak a Kárpát-medence fölé, majd egy középpontjával a Skandináv-félszigettől délre örvénylő ciklon hidegfrontja érte el térségünket. Ezt a várakozásoknak megfelelően markáns szélfordulás és -erősödés követte. A péntek esti órákban az északnyugatira forduló szelet már viharos lökések kísérték

      

Hőtérképünkön a múlt szombati hidegfronthoz hasonlóan újra hatalmas volt hazánk két része közötti kontraszt: északnyugaton rendkívül alacsony, mindössze 15 °C körüli értékeket mutattak a hőmérők. Ezzel szemben délkeleten helyenként még 30-32 °C-os hőmérsékleteket mérhettünk.

       Baranya megyében, a megyeszékhelytől délre mozgó cella az erős besugárzásnak, a megfelelő nedvességtartolmnak, szélnyírásnak és konvergenciának köszönhetően szupercellává erősödött.

       A Duna vonalában a kora esti órákban elhelyezkedő, még a Dunántúlon kialakult zivatarlánc fokozatosan haladt a keleti területek felé. Ezek a cellák a Duna-Tisza közére érve tovább erősödtek, valamint újak pattantak ki, ugyanis a Duna-Tisza közén, illetve a Tiszántúl déli területein még ekkor is 26-28°C-ot mutattak a hőmérők, és továbbra is nagyon erős volt az öszeáramlási vonal.

       Közép-Európa kompozit radarképén gyönyörűen kirajzolódott, ahogyan az instabilitási vonal kettészelte országunkat, déli ága egészen Horvátországig lenyúlt.

      Az instabilitási vonal végigsöpört a Balaton nagy részén, a Bakony térségében  heves zivatarokkal, erős széllel és felhőszakadással csapott le, gyakorlatilag végigszelte az egész Dunántúlt. Közben folyamatosan újabb cellák pattantak ki és erősödtek meg, az egyik Budapesttől észak-északnyugatra haladt el, a másik kettő tőle keletre az Északi-középhegységben alakult ki.

Az itt látható fotókat Balka93nak (Szentendréről) és Karrimornak (Dunakesziről) köszönhetjük!

       A front vonalán rengeteg zivatarcella pattant ki, este 22 óra magasságában már a Duna-Tisza közén tomboltak a legerősebb viharok, de a főváros déli részét is elérte egy igen intenzív góc. Kecskemét és Jászapáti környékéről jégesőt is jelentettek észlelőink.

       23 órát néhány perccel megelőzően a Dél-Alföldön, Észak-Alföldön illetve Észak-Magyarországon kiadták a piros, vagyis a legmagasabb fokozatú riasztást.  Ezt a fokozatot csak nagyon ritkán, rendkívül heves és veszélyes eseményekkor szokták használni, ezek egyik emlékezetes esete a tavaly télen bekövetkező, ónos esőre vonatkozó figyelmeztetés volt.

       Szentesen a maximális széllökések a 125 km/h-t  is megközelítették. Hódmezővásárhely, Szeged, Orosháza, Szentes és Kunhegyes egyes területein a viharos erejű szélben kiment a közvilágítás. Szintén szünetelt az áramszolgáltatás a Szolnok melletti Mezőhéken, Tápiószelén és Tószegen is.

Az itt látható, káprázatos fotókat Klúcsik Norbertnek (Vác) és egy budapesti észlelőnknek köszönhetjük!

    Éjjel egy óra környékén Magyarországot az utolsó heves zivatarcellák is elhagyták, nyomukban rengeteg kidőlt fával, levert tetőcseréppel és több órás áramszünetekkel. Ekkor már másodfokúra csökkentették a zivatarriasztást.

       A front reggel érkező második hulláma már nem hozott zivatarokat, csak keleten voltak elszórtan záporok, ám nyomában még jelenleg is erős a légmozgás, néhol viharos széllökések is előfordulhatnak.

A szombati nap folyamán SMS-viharriasztási rendszerünk közel félezer, egészen pontosan 474 darab SMS-t küldött ki megrendelőinknek. Természetesen ezek most is részletes elemzésre kerülnek majd, de addig is várjuk eddigi megrendelőink hozzászólásait, észrevételeit! Köszönjük!

       Köszönjük, hogy ezúttal is velünk együtt követték végig az eseményeket, csodálkoztak rá újra a természet erejére és segítették közvetítésünket fotóikkal, észleléseikkel!


Az Időkép.hu csapata

2009. szeptember 5.

 

VIHARKÁROK

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.09.05 15:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hidegfront szakítja meg a melegedést
20-25 fokkal lett hidegebb
Közel 21 fok a különbség az ország legmelegebb és leghidegebb pontja között