Nyárzáró vihar

Újabb hidegfront éri majd el országunkat, mely hatására erősen visszaesnek a maximum hőmérsékletek. Zápor, zivatar, akár jégeső is kialakulhat.

Az előrejelzésünkben ugyan folyamatosan tájékozódhatnak a következő napok időjárásáról, mégis kiemelendő a hétvégén érkező, jelentős lehűlést okozó hidegfront.

Pénteken délnyugat felől még meleg léghullámok áramlanak a Kárpát-medence fölé, majd egy középpontjával a Skandináv-félszigettől délre örvénylő ciklon hosszan elnyúló hullámzó frontjának egy része éri el térségünket. Ezt markáns szélfordulás és -erősödés kíséri majd: míg péntek délután a déli, délnyugati légmozgás még csak a Kisalföldön élénkülhet meg, addig a péntek esti órákban az északnyugatira forduló szelet már viharos lökések is kísérhetik.

Míg pénteken a déli megyékben még akár 32°C körüli maximum hőmérsékleteket is mérhetünk, addig a front átvonulását követően szombaton a legmelegebb órában már csak 20-24°C közötti értékeket mutatnak már csak a hőmérők.

A numerikus modellek jelenlegi futása alapján azt mondhatjuk, hogy a front mentén kialakuló záporok, zivatarok közül a hevesebbeket akár jégeső, felhőszakadás is kísérheti majd. A jelenlegi futások alapján nem kizárt egy, a múlt hét szombatihoz hasonló instabilitási vonal (lásd balra lent) létrejötte sem.

Múlt hét szombaton szintén egy markáns hidegfront söpört végig hazánkon, érkezését élőben is közvetítettük, várhatóan ez a mostani eseményeknél is így lesz.

Reméljük, hogy észlelési fényképeikkel még színesebbé varázsolhatjuk majd a tudósításunkat!

Megrendelőinknek várhatóan újra "záporozni" fognak SMS viharriasztásunk üzenetei, hiszen a hidegfront végigvonul hazánkon. Természetesen a múltkori esethez hasonlóan ezek is részletes elemzés alá kerülnek majd, továbbra is várjuk ezzel kapcsolatos észrevételeiket!

Visszatérve azonban az elején feltett kérdésre, hogy itt van-e az ősz, azt kell válaszolnunk, hogy egyelőre csak átmenetileg köszönt be. A jövő hét közepétől ugyanis újra gyenge felmelegedés kezdődik, és a sokévi átlagnál néhány fokkal magasabbakat mérhetünk majd.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.09.02 14:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Hó és jég, reggel dér fehérített
Hidegfront szakítja meg a melegedést