Nyárindító zivatarok tubákkal

Kora délután a Bakonyban zivatarok pattantak ki, a Balaton felé vették az irányt. Újabb tubákat is fotóztak.

Június elseje - bár a nyarat kevéssé idézte - méltó folytatása az egész hétre oly jellemző, felhőtölcsérek tömegét kitermelő időjárási helyzetre. A mai termés, eddig, röviden -

Nagybánhegyes (Omegas nevű észlelőnk felvétele - köszönjük)

Szolnok is esélyes, Celldömölk kérdéses - (Szabi77, Horvát Mihály felvételei - köszönjük!)

Kettős tuba Perkátán (16:25): Még a délelőtti órák folyamán Papp Péternek kettős tubát sikertült fotóznia Perkáta térségében. Délután pedig Öskü térségében alakult ki újabb felhőtölcsér, melyet LSanya nevű felhasználónknak sikerült megörökítenie. Köszönjük a fotókat!

Tiszafüred és Öskü (LSanya és Laci513 felvételei, köszönjük!)- 

 

A Vértes és a Gerecse is kap (15:55): Esztergom és Tatabánya környékén is erősödő gócok alakultak ki, egyre többfelé tapasztalható villámtevékenység a térségben. Mór térségében jégeső hullott, mint az jobbra Anna95 nevű felhasználónk képén is jól szemügyre vehető. Köszönjük a fotót!

Előzmények

A meteorológiai nyár első napja sem múlik el mennydörgés és villámlás nélkül. Nem sokkal a déli órák után a magasra törő gomolyfelhőkből a Bakony térségében alakultak ki az első zivatarok, melyek dél, délnyugat felé haladtak tovább. 

Az idő előrehaladtával egyre több cella jelent meg a hegység fölött, melyek a Balaton térségét is hamarosan elérik. A tó térségében mindenhol másodfokú viharjelzés van érvényben, az érkező cellákat ugyanis intenzív villámtevékenység, valamint jégeső kísérheti. Viharos széllökés eddig sehol sem kísérte a zivatarokat.

Fent: Mark fotója Szántódról, köszönjük!

A zivatarok mozgása élő radarképünkön is nyomon követhető.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.06.01 14:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdán befejezték a Balaton vízeresztését
Elöntötte a Balaton a badacsonyi strandot
Hidegfront szakítja meg a melegedést