Nyárias zivatarlánc tombolt Nyugat-Európában

Március helyett májusban szoktak olyan zivatarláncok kialakulni, mint amilyen hétfő délután alakult ki Nyugat-Európában.

Jégesővel, szélviharral, heves felhőszakadással és villámlással kísért zivatarrendszer vonult végig hétfő este Franciaországban és Németországban. A zivatarlánc egy markáns hidegfront élén jött létre és a spanyol határtól egészen Csehországig nyúlt el majdnem 1500 kilométer hosszan.

Térkép: Blitzortung.org

Ilyen intenzív zivatarláncok inkább májustól szoktak előfordulni kontinensünkön,

március közepén ritkán jönnek létre ilyen erős viharok Európában.

A délnyugatról beáramló, az átlagosnál 5-10 fokkal melegebb légtömeg miatt azonban most nagyobb energia és instabilitás állt rendelkezésre a zivatarok számára, emiatt többfelé tudtak heves események kialakulni.

Franciaországban több mint 28 000 villámot regisztráltak. A hétfői volt az elmúlt 30 év legzivatarosabb napja az országban. A heves viharok kora délután kezdtek beindulni Franciaország felett. Az ország déli felén az erős délnyugati áramlásnak köszönhetően 20-25, lokálisan 27 fokig emelkedett a hőmérséklet. Több helyen alakultak ki jégesővel, villámárvízzel kísért szupercellák, melyek 80-100 kilométer/órás szélrohamokat is produkáltak. A jégszemek mérete helyenként egy ping-pong labda méretét is elérte.

Fotók Franciaországból:

Fotó: Christian Zeitvogel

Fotó: Julien Rousset

Fotó: Marjorie Paulin

Németországba is kiadós jégesővel kísért felhőszakadások alakultak ki, és fehérítették ki az utcákat, udvarokat. Helyenként 2-4 centis jégszemek is előfordultak.

Heves jégeső Németországban:

Fotó: Betina Mohring

A zivatarokat okozó hidegfront és annak csapadékzónája hamarosan eléri a nyugati tájakat, de jóval szelídebben, heves zivatarok nélkül érkezik meg a Dunántúlra.

Borítókép: Julien Rousset

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2023.03.14 12:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat
Szivárványtengerben úsztunk