Nyárias idő zivatarokkal

Az ország túlnyomó részén tombol a meleg, a középső területeken azonban markáns zivatarok jelentek meg.

Friss (20:00): Hihetetlen vihar volt.Borsó nagyságú jég és hatalmas felhőszakadás, a csatornák nem bírták elvezetni a vizet. Jelenleg szivattyúznak a tűzoltók. A csatornákból tört fel a víz,az udvarokból vödrökkel merik ki vagy söprik ki a vizet,a garázsokba is befolyt. Az utcán hömpölygött a víz,az autók alját mosta. Itt,a város központjában 28,2mm,a város nyugatabbi részein 10mm a városon kívül, ÉNy felé csak gyenge eső volt. Az internetszolgáltatás nemrég állt helyre. Gyönyörű villámok és hangos dörgések voltak. A villámtevékenység kb. 20 perce megszűnt. - írja KPJmet27 észlelőnk Csongrádról.

Friss (18:20): A Duna-Tisza köze nagy részén - elsősorban a Tisza vonalában - mozognak most hevesebb zivatarok, a Dunántúlon viszont gyengült a villámtevékenység. 

Friss (16:55): Több helyen is villámcsapás rongálta meg a biztosítóberendezést, emiatt nagyjából fél órát késnek a vonatok a Budapest-Pécs vonalon - tudósít a MÁV.

Friss (16:20): A keleti országrész is becsatlakozott a "'táncba", a Tisza-tótól délre is egyre több zivatar alakul ki. Közben a Balaton-Kiskunhalas-Visegrád-Komárom négyszögben jelentősen visszaesett a hőmérséklet, ott mindössze 18-23 fokot mutatnak a hőmérők, míg az ország más részein 29-32 fokot mérhetünk.

Friss (15:50): A Balaton térségében, a Dunántúl keleti felén és a Duna-Tisza közének déli területein alakultak ki újabb zivatarok. A magyar tenger mindkét medencéjében másodfokú viharjelzés van és a szél is feltámadt: egyelőre élénk lökések kísérik.

Beindult a szezon, tombol a meleg, viszont az ország egyes területein zivatarok tarkítják az időjárást. Elég csak a hőtérképre nézni és máris kirajzolódik: a zivatarok az Esztergom-Velencei-tó-Dunaújváros-Kalocsa vonalon mozognak jelenleg, és tolódnak lassan nyugat felé.

A zivatarokból észlelőink több helyről - például Kalocsáról, Szalkszentmártonról, Dunaszekcsőről, Bicskéről, Nyergesújfaluról, Budaörsről, Nagydorogról - is jégesőt jelentettek észlelőink, ezeken a területeken a csapadék érkeztével jó 8-10 fokot visszaestek a hőmérsékletek.

Közben a keleti-északkeleti országrészbe is besodródott néhány magányos cella, az ország többi részén egyelőre csak gomolyfelhők zavarják a napsütést. 

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.05.31 14:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Kiadós, akár fél havi esőt adhatnak néhol a zivatarok
Előbb északkeletre, majd a Dunántúlra hoz zivatarokat a front
Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok