Nyárias vasárnap, hétindító hidegfront

Vasárnap nyárias meleg köszönt be, majd hétfőn heves zivatarokkal hidegfront érkezik.

A mai szürke, sokfelé lehangoló időjárást követően vasárnap az ország nagy részén igazi meleg, nyári idő köszönt be 25 és 30 °C közötti csúcshőmérséklettel.Mindennek oka, hogy délnyugat felől igen meleg légtömegek érkeznek térségünkbe, így könnyen lehetnek az országban olyan térségek - elsősorban a mai napon hűvös északi tájakon -, ahol akár 10 fokkal magasabb hőmérsékleteket mérhetünk majd a délutáni órákban. Az ország nagy részén sok napsütésre van kilátás, inkább csak keleten, északkeleten alakulhatnak ki szórványosan záporok, zivatarok. Az erős melegedés miatt melegfronti hatásra készülhetünk, fejfájás, vérnyomás-ingadozás léphet fel, illetve csökkenhet szellemi és fizikai teljesítő-képességünk is.

Hétfőn kezdetben marad a meleg, nyári idő, majd a délutáni óráktól egy hullámzó hidegfront hatására nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Nagyobb területet érintő heves zivatarok kialakulására is fel kell készülni felhőszakadás, jégeső és viharos kifutószél kíséretében. Az eseményeket Percről Percre rovatunkban élőben követhetjük majd.

Kedden eleinte marad a felhős, csapadékos időjárás, főként a keleti megyékben hullhat még nagyobb mennyiségű csapadék, majd délutántól nyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék. Az északnyugati szelet sokfelé erős, a Dunántúlon viharos lökések kísérhetik. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet, a délutáni órákban a tartósan csapadékos helyeken a 20 °C-ot sem éri el majd a legmagasabb hőmérséklet.

Szerdától aztán a jelenlegi számítások szerint tartósabban is meleg, nyári időjárás köszönt be. Sok napsütésre van kilátás, csak időnként növekszik meg a felhőzet, legfeljebb néhol alakulhat ki majd futó záporeső. Kezdetben még hűvösek lesznek a hajnalok, a nappali órákban viszont egyre magasabbra emelkedik a hőmérséklet, pénteken több helyen 30 °C-os hőség is lehet, így a népi jóslat alapján Medárd napját nem fogja 40 nap esőzés követni.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.06.02 17:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Előbb északkeletre, majd a Dunántúlra hoz zivatarokat a holnapi front
Viharokkal érkezik a keddi hidegfront
Egész Közép-Európában nálunk van a legmelegebb