Nyári meleg zivatarokkal

Július első hétvégéjén marad a meleg, nyári idő, azonban megnő a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége.

A héten beköszöntött meleg, nyárias időjárás hosszú időn keresztül állandósulni látszik térségünkben, péntektől azonban labilisabb, nagyobb nedvességtartalmú levegő áramlik fölénk, így hétvégére jelentősen megnő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye.

Szombaton és vasárnap nedvesebb, labilisabb légtömegek határozzák meg időjárásunkat, így a napsütés mellett magasra törő gomolyfelhők képződnek és több helyen - legkisebb eséllyel a jelenlegi számítások alapján keleten, délkeleten - záporok, zivatarok szakíthatják meg a strandidőt. Hevesebb események kialakulására is jó esély mutatkozik, elsősorban a középső tájakon és a Dunántúlon intenzív villámtevékenység, felhőszakadás, viharos erejű kifutószél, helyenként jégeső is kísérheti a zivatarokat. Továbbra is marad azonban a nyári meleg, 30 fok körüli, a tartósabban napos tájakon kevéssel afölötti értékekkel, zivatarok idején azonban jelentősen, akár több, mint 10 fokkal is visszaeshet a hőmérséklet.

A jövő hét elején aztán észak, északnyugat felől szárazabb, stabilabb levegő áramlik fölénk, így egyre kevesebb helyen alakulhat ki újabb zápor, zivatar.

A meleg, júliusi idő tartósnak ígérkezik, legalább a jövő hét második feléig enyhe hajnalok és 30 fok körüli vagy egy-két fokkal ezt meghaladó hőmérsékletű délutánok garantálják az igazi nyaralóidőt.

Álló-és folyóvizeink hőmérséklete a következő napokban tovább emelkedik, a  Balaton Siófoknál jelenleg 21, a Velencei-tó Agárdnál 23, a Fertő-tó és a Tisza-tó pedig 22 fokos.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

A cikkünkben megjelent fotókat köszönjük Ágics Évinek és Fülöp Lászlónak!

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.07.04 12:54


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viharosra fordul az idő
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Állati melegen indult a hét