Hidegrekord dőlt

Péntek és szombat hajnalban többfelé fagyni fog, északkeleten akár -7, -8 fok is lehet. Tegnap reggel rekord született.

Hidegrekord dőlt (csütörtök 9:40): Szécsényben az Országos Meteorológiai Szolgálat -4,3 fokot regisztrált hajnalban, mellyel megdőlt a korábbi, 1979-ben Romhányban mért hidegrekord. Akkor -3,6 fokot mutattak a hőmérők. Az Időkép szenzorai Nógrád megyében még ennél hidegebbet, -5 fok körüli értékeket is mutattak, sőt Ariel1991 nevű felhasználónk Romhányban negyed 6-kor -6,2 fokot mért. Megdőlt a fővárosi minimum-hőmérsékleti rekord is: hajnalban ugyanis Ferihegyen kereken 0 fokot mértek, a korábbi csúcsot Pestszentlőrinc tartotta 0,4 fokkal.

Rekord dőlt Kékestetőn (csütörtök 20:20): Megdőlt az 1901-től mért legalacsonyabb maximumrekord a mai napon - adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az eddigi rekord 4,8 fok volt, melyet még 1936-ban Dobogókőn regisztráltak, szerdán Kékestetőn ennél 0,9 fokkal alacsonyabb maximum-hőmérsékletet, azaz 3,9 fokot mértek.

Az élénk légmozgás kíséretében észak, északkelet felől fölénk áramló hideg levegő csütörtökre jut nyugalomba térségünkben - a fagyzugos, szélvédett helyeken már ekkor is előfordulhat -3, -4 fokos fagy a hajnali órákban -, így elsősorban péntekre és szombatra virradóra kell többfelé fagypont alatti minimum-hőmérsékletekre számítani. Általában -1, -3 fok körüli értékek lesznek jellemzőek, de az Északi-középhegység fagyzugos, szélvédett völgyeiben akár -5, -6 fok is előfordulhat, így könnyen új hőmérsékleti minimum-rekordok születhetnek. Ideje lesz tehát a szabadba kihelyezett növényeink, virágaink számára melegebb helyet biztosítani!

A mai felhősebb időt követően a hét negyedik napjára a legtöbb helyen jelentősen csökken a felhőzet, így több órára kisüt a Nap, pénteken pedig országszerte szinte zavartalan napsütésben lesz részünk. Ennek ellenére a csúcshőmérséklet mindenhol 15 fok alatt marad, többnyire 11-12 fok körüli értékeket mérhetünk a legmelegebb délutáni órákban. Ez körülbelül november elejének megfelelő délutáni hőmérséklet.

A hét végétől nedvesebb, enyhébb levegő áramlik fölénk, így nyugat felől megnövekszik a felhőzet, és a hét utolsó napjára az eső is eleredhet. A felhősebb időnek köszönhetően vasárnapra virradóra az ország nagy részén megszűnnek az éjszaki fagyok. Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

A cikkünkben megjelent képek Roose, Orosz Tibor és Self nevű felhasználónk korábbi fotói, melyeket ezúton is köszönünk!

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.10.02 15:14


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Előbb északkeletre, majd a Dunántúlra hoz zivatarokat a front
Porördög táncolt a szántóföld fölött Zemplénben
Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál