Nógrádban 40 cm feletti hó

Megközelíthetetlen települések, piros hóriasztás, lezárt reptér, helyenként 30-40 cm feletti hó. Ki emlékszik már ilyenre?

 

Bizonyára sokakban felmerült ez a kérdés, nos a válasz rá az, hogy bizony több, mint 7 évvel ezelőtt, 2003. februárjában, amikor a Kárpát-medence felett egy kimélyedt peremciklon hatalmas hóviharokat okozott. Akkor néhány nap leforgása alatt helyenként fél méternél nagyobb hó hullott. De megemlíthetnénk az 1999. februárjában tomboló mediterrán ciklont is, amikor helyenként 3-4 méteres hótorlaszokat emelt a szél. A hó vastagsága átlagosan 20 és 40 cm volt, ám északkeleten helyenként a 60-80 cm-t is elérte. Nem csoda, hogy az évszázad hóviharaként emlegetik, akik még emlékeznek rá, hiszen a közlekedés teljesen megbénult, az elzárt települések száma pedig a százat is elérte.

Mi alakította a hétvége időjárását?

egy többközéppontú ciklonrendszer hosszan elnyúló, hullámzó frontja alakította hazánk időjárását. A középső és északi megyékbe nagy mennyiségű friss havat várt mindenki, illetve a megélénkülő, helyenként megerősödő szélben többfelé adtunk ki figyelmeztetést hófúvás veszélyére. A déli megyékben (főleg a Balaton vonalától délre) többfelé nehezítette ónos eső a közlekedést. Vasárnap hazánk egy mediterrán ciklon hátoldali áramrendszerébe került, ez okozta a Duna vonalától keletre eső területeken az újabb havazást, illetve a Dunántúl és a Kisalföld erős széllökéseit. A szél az ország északi felében többfelé hordta a havat, északkeleten erős hófúvásokat okozott, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 5 település gyakorlatilag megközelíthetetlenné vált. 

 

Milyen problémákat okozott e hétvégén a hatalmas mennyiségű hó?

Szombaton este 19 óráig lezárták Ferihegyet, a reptér nem fogadott és nem is indított gépeket. A Budapestre tartó járatokat Bécsbe, Pozsonyba és Prágába irányították.

Vasárnap Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több fa kidőlt a nagy mennyiségű hó súlya alatt. Budapesten egy épülő irodaház is megrongálódott, a több száz négyzetméteres lapostetőn akkora volt a hó súlya, hogy megrogyott a felső emelet. Estére Hejcével együtt ötre nőtt a külvilágtól elzárt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települések száma: Pányok, Zsujta, Abaújvár és Köröm is megközelíthetetlen volt.

A havazás "jó cselekedete"

Hosszas várakozás után több hazai síterep is megnyithatott végre vendégei számára, a síelésen és a szánkózáson túl lehetőség nyílt szebbnél szebb hóemberek, igluk ésegyéb nyalánkságok építésére is, mely nem csak a gyermekeknek nyújtott kellemes kikapcsolódást! :)

Ezúton is köszönjük, hogy velünk tartottak 2 napos közvetítésünkön, hálásak vagyunk a sok-sok fényképért, észlelésért, hozzászólásért, melyekkel munkánkat segítették!

Forrás: Index, [origo], MTI, MÁV, Útinform, HírTV

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.02.01 8:37


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Üllők sorakoztak szerte az égen
Zivatarok robbantak ki, miközben keleten meglett a 30 fok
Meteorzápor jön vasárnap hajnalban