Népi jóslatok nyomában

Sándor, József, Benedek 65 %-ban hoznak meleget, de mi a helyzet a többi jövendöléssel?

Illetve ha Medárd napján esik, akkor 66 %, hogy a következő 40 napban az átlagosnál esősebb idő várható. Különböző dátumokhoz, névnapokhoz kapcsolódó időjárási néphiedelmeket már mindenki hallhatott, de az alábbiakból az is kiderül, milyen eséllyel hihetünk elődeink jóslatainak.

Tavaly novemberben Csala Dénes, a SzékelyData blog szerzője átfogó kutatást végzett a népi időjóslások beválásáról. 50 mondást vizsgált meg 28 településre, 60 évre visszamenőleg. Az idősorok az 1950/70-es években kezdődnek és 2019-ig tartanak.

A kutatásból kiderült, a pénzfeldobásnál csak kicsit hatékonyabb, ha a jóslatokra hagyatkozunk. Átlagosan 56 % a beválási esély, szerepelnek köztük jobban, rosszabbak, kevésbé kiemelkedők is. Ahogy az sejthető, a hagyományos tavasz, vagy őszkezdő napok jóslatai jönnek be a legnagyobb arányban, meglepőbb, hogy a januári fagyjövendölések is 70% fölött teljesítenek.

Íme az eredmények: 

A befutó: "Szent György napja ősi tavaszkezdő nap." (április 24.)

96 %-ot ért el

Ennyi az esélye, hogy György napot követően 2 hétig átlagosan melegebb lesz az azt megelőző hétnél.

A sereghajtó: "Mátyás ront, ha talál." (február 24.)

17 %-ot ért el

Azaz, ha ezen a napon fagy, akkor a következő 10 napban (17 % eséllyel) az átlagosnál melegebb idő várható. Ennek ellenkezőjére az elmúlt évek alapján, ezek szerint, több az esély.

Néhány híresebb jövendölés:

A kutatás további eredményei ITT érhetők el.

Borítókép: Andibarta

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.01.07 10:43


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Húsvét reggelén is beterített minket a sivatagi por
Hamarosan itt a tavasz a nyíregyházi macik szerint
Itt az ideje májusfát állítani