Nemzeti színekben a sípálya

Közel 3 km síelésre alkalmas pályán élvezhetik a hosszú hétvégén az itt ragadt tél fehér aranyát akik még nem untak rá.

"Sítalpra magyar!" jelszóval csábítják a sízésre vágyó vendégeket a sípálya üzemeltetői, méteres hóágyúzott hó található 676-821 m közötti magasságban. Biztos többek felkapják fejüket hogyan lehetséges a tavaszira fordult, immáron kellemesen enyhe időben. A válasz a mikroklímában keresendő. A sípálya Tátrára néző lejtői a melegebb időben sajátos klímát tudhatnak magáénak, a napsugarak kisebb beesési szöge miatt a Nap ereje kevésbé érvényesül, tehát napközben a kisebb mértékű az olvadás, ráadásul éjszakánként még fagy.

A Síparkban az elmúlt hét hóágyúzásainak köszönhetően, újabb 8-9.000 köbméter hó készült. A jelenleg üzemelő 3 km-nyi sípályát minden nap ratrakkal kezelik, így reggelente tökéletes pályákkal várják a sízni, snowboardozni vágyókat, ahol az összes felvonó működik! Hét hektár összefüggő hófelület és egy méteres hóréteggel vág neki az ünnepi hétvégének a Sípark. Az országban egyedülállóan már csak a Mátrában lehet ekkora havon síleni, az alacsony fekvésű pályák sorra bezártak.

További attrakció még, hogy a hóágyúkkal a HócsúszdaParkot is felfrissítették, itt méteres hófalak között lehet csúszni 130 m hosszan a hófánkokkal. A HócsúszdaParkban továbbra is működik a szánkó és skibike pálya is! A színes programok között lesz, nyílt síverseny (II. Sípark Kupa), ingyenes síoktatás, különleges esti sízés a nemzeti színűre festett sípályán, nemzeti fáklyás csúszás, történelmi totó, gyermek vetélkedők. A hétvégén végig zenés műsorvezetés, magyar dalok és zenék, a hüttében pedig a legfinomabb magyaros ételek várják majd a vendégeket! Részletes program a sípark honlapján található.

Természetesen akik egyszerűen a szabadba vágynak bátran megtehetik kimerészkedhetnek, hiszen a hétvégén igazán kellemesen meleg idő várható, csapadéktól sehol sem kell tartanunk, sőt többfelé 20 °C-nál is melegebb lesz szombaton és vasárnap, rekord sem kizárt. A szél viszont megélénkül, helyenként megerősödik.

A Pilisben kirándulók legyenek óvatosak, a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészete szerint a Rám-szakadék még mindig nehezen járható, veszélyes, mert a jégpáncél csak hosszú idő alatt olvad el, emiatt a pilismaróti erdészek azt tanácsolják a kirándulóknak, válasszanak más erdei úti célt. A Pilis szurdokvölgyeiben a jég nyomást gyakorol a szurdok falára, emiatt fokozott a kőomlásveszély; illetve a melegedés hatására a vékonyodó jég könnyen beszakadhat.

A túrázók valamint szigorúan tartsák be a tűzgyújtási tilalmat, a száraz aljnövényzet rendkívül gyorsan lángra kaphat!

Forrás: Sielők.hu, Sípark.hu

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2012.03.16 16:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Keleten 15 fokkal volt melegebb, mint az Alpokalján
4-5 centi friss hó borította a Kékest