Nem lesz locsolás húsvétkor

A húsvét sem kecsegtet jelentős csapadékkal, így sajnos a termőföldek is kimaradnak a locsolásból. Fázni nem fogunk, a szél viszont gyakran feltámadhat.

Nagypénteki hidegfront

Nagypénteken egy hidegfront hatására feltámad az északi szél, melyet élénk, több helyen erős lökések kísérhetnek. Kissé megnövekszik a gomolyfelhőzet, de csapadékra nem nagyon készülhetünk, legfeljebb nyugaton fordulhat elő egy-egy gyenge zápor. A hajnali órákban 3 és 11 fok között alakulhatnak a minimumok, de talajmenti fagyok néhol még előfordulhatnak. Kora délután 17-24 fokos maximumokra van kilátás, délen mérhetjük a magasabb értékeket.

Szombatra sokat gyengül az északias szél, és túlnyomóan napos időre készülhetünk. A Dunántúlon lehet kicsit gomolyfelhősebb az ég, és nyugati határ közelében egy-egy zápor sem kizárt. Hajnalban -1, +8 fok várható, északkeleten lehetnek néhol gyenge fagyok. A csúcshőmérséklet 18 és 23 fok között alakulhat.

Dobrosifoto felvétele

Széllel együtt jön a meleg

Húsvét vasárnapján is folytatódik gyengén felhős, túlnyomóan napos idő, néhol nyugaton alakulhat ki ismét zápor a délután folyamán. A fagymentes hajnalt követően napközben 19 és 24 fok közé emelkedhet a hőmérséklet. A Dunántúlon feltámad a déli szél, itt lesz szelesebb, ugyanakkor melegebb az idő.

Húsvéthétfőn országszerte megerősödhet a délnyugati szél, és hosszú idő után erősebben megnövekszik felettünk a felhőzet. Kisebb eső, zápor kezdetben keleten, majd délután nyugaton, északnyugaton és északon alakulhat ki. Enyhe lesz a reggel, délután pedig 20-25 fokos csúcshőmérséklet ígérkezik.

Jelentős lehűlés a láthatáron

A legfrissebb előrejelzések jelentősebb lehűlést vetítenek előre a húsvéti ünnepek után. Hétfőről keddre virradó éjjel viharos széllel egy markáns hidegfront érkezhet. A front mögött több fokkal hidegebb, sarkvidéki eredetű hideg levegő áramolhat a Kárpát-medencébe, emiatt ismét megnövekszik a fagyveszély.

A GFS modell valószínűségi előrejelzése (fáklya diagramm) a 850 hPa-os (kb. 1500 méter) hőmérsékletre vonatkozóan Budapestre. Forrás: Wetterzentrale.de

A lehűlés mértékéről és várható fagyokról hamarosan részletesebben is foglalkozunk egy külön cikk keretében. Addig is kövessétek naponta kétszer frissülő előrejelzéseinket ITT.

Borítókép: Sólya Veronika 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.04.08 14:24


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Indul a szabadföldi szamócaszüret
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk