Néhol 16 fokkal volt melegebb a hegytetőn, mint a hegy lábánál

Az erős inverziónak köszönhetően hatalmas hőmérsékleti kontraszt alakult ki a síkvidéki területek és hegycsúcsok között.

Szerda reggelre az erős inverziós légrétegződésnek köszönhetően nagy hőmérséklet-különbség alakult ki a síkvidéki és a hegyvidéki területek között. Magasabb hegycsúcsainkon 10-14 fokig emelkedett a hőmérséklet, míg a síkvidéki területeken több helyen fagypont körüli értékeket mérhettünk.

A 0 UTC-s (éjjeli 1 óra) budapesti rádiószondás felszállás mérésein már szépen látszott az inverziós rétegződés. A hőmérsékleti görbét (jobb oldali) nézve láthatjuk, hogy a felszín közelében (kb. 140-160 méter magasan) 4, pár száz méterrel fentebb (kb. 550-600 méter magasan) 14 fokos volt a levegő. (Forrás: http://weather.uwyo.edu/)


Kendig-csúcson 14 fok volt, míg a légvonalban 11 kilométerrel délre és 467 méterrel alacsonyabban fekvő Bucsu községben -2 fokot mutatott reggel a hőmérő, ami

16 fokos különbséget jelent. 


A Bakonyban is 15 fokos különbség alakult ki: Hajagtetőn 14 fokot mértünk, a völgyben fekvő Bakonybélben pedig -1 fokos volt a levegő.

Enyhe volt a reggel északi hegyvidékeinken is.

Inverziós rétegződés gyakran alakul ki anticiklonális, felhőmentes körülmények között. Ilyenkor a felszín erősebben le tud hűlni a felette lévő légréteghez képest, ami inverziót eredményez. Erre erősíthet még rá a magasban zajló melegadvekció vagy az anticiklonokra jellemző zsugorodási inverzió is.
 

Borítókép: Barta Andrea (Tompa)


 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.02.24 9:21


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy