Negatív áramár a németeknél

Csúcsra pörgött a megújuló energiatermelés, az áramszolgáltatók fizettek a felhasználóknak.

Rendhagyó helyzetet hozott létre a szeles, de napsütéses május 8-a Németországban: mind a szél-, mind a naperőművek óriási mennyiségű áramot termeltek, a hagyományos (atom, szén, gáz stb.) erőművekkel együtt jóval többet, mint amennyire akkor épp szükség volt.

Az áramfogyasztás csökkentette a villanyszámlát

Mivel a megtermelt áramot mindenképpen fel kell használni, ezért rövid időre negatívba fordultak az árak, azaz a termelők fizettek azért, hogy az energiát felhasználják a fogyasztók - írja a Portfolio. A ritka jelenséget az is segítette, hogy egyedül a gáztüzelésű erőművek teljesítménye csökkenthető gyorsan, az atomerőművek és a szénerőművek termelése hosszú órák alatt változtatható csak.

Az említett időszakban az ország villamos energiaszükségletének 87%-a megújuló (szél, nap és biomassza) forrásokból származott, éves átlagban 33% ez az érték, melyet a tervek szerint 2050-re tudnak majd 100%-ra növelni.

A szélenergia felhasználásában egyébként Dánia jár az élen. A dánok már most több energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak, a maradékot Németországba, Svédországba és Norvégiába exportálják.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2016.05.21 13:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hol a horizont?
A nap első tubája a Tiszántúlon tekergett
Víztölcsér kavargott Győr mellett