35 fok is lehet hétvégén

Strandidő jön hétvégére, hőség miatt adott ki figyelmeztetést az OMSZ. Jövő héten is kitart a nyár.

Frissítve (csütörtök délután): a délelőtt kiadott narancssárgáról citromsárga szinűtre mérsékelték a hétvégi hőségre szóló figyelmeztetést.

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, a hét utolsó napjaira visszatér az igazi strandidő. Pénteken és a hétvégén sok napsütésben lesz részünk, egy-egy helyi zápor, zivatar csupán néhol fordulhat elő szombaton és vasárnap a délutáni órákban.

Kánikulában lesz részünk, 

a maximumok elérik a 30-35 fokot. 

35 fokot megközelítő maximumok elsősorban az Alföldön lehetnek, emiatt az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki.

Az ország középső, déli és keleti területein citromsárga, azaz elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az OMSZ csütörtök délutáni figyelmeztető előrejelzése szombatra

Az éjszakák is enyhék lesznek, a legtöbb helyen csak kevéssel csökken 20 fok alá a hőmérséklet, ám a vízpartokon és nagyvárosok belső részén 20 fok fölött maradhatnak a legalacsonyabb értékek (ebben az esetben már trópusi éjszakákról beszélhetünk.)

A nagy melegben figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, napi 3-4 liter cukor- és alkoholmentes folyadék fogyasztása ajánlott. Az erős, nagyon erős UV-sugárzás miatt 10 és 16 óra között kerüljük a közvetlen napfényt, ha erre nincs lehetőségünk, magas faktorszámú fényvédő krémekkel, szalmakalap, illetve napszemüveg viselésével védekezhetünk a leégés ellen.

A meleg nyári idő a jövő hét elején is folyatódik.

Borítókép: Camelferr

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.08.06 9:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)